U 80. GODINI

UMRLA CARLA FENDI, SIMBOL LUKSUZNOG TALIJANSKOG BRENDA Pionirka talijanske visoke mode izgubila je bitku s teškom bolesti

 Profimedia, IPA

Carla Fendi, jedna od pet sestara koja je mali obiteljski biznis s kožom pretvorila u prepoznatljivi luksuzni međunarodni brend, umrla je sa 79 godina nakon duge i teške bolesti, objavila je njezina obitelj u utorak.

Dizajnerica slavnih torbica jarkih boja koje stoje i nekoliko tisuća dolara umrla je u ponedjeljak navečer, piše Reuters. Dok su ostale sestre bile kreativni pokretači brenda, Carla se koncentrirala na promociju tvrtke čiji je logo (dva slova F) postao prepoznatljivi simbol luksuza i kao predsjednica Fendija najčešće se pojavljivala u javnosti.

Od 2001. godine multinacionalna grupa LVMH koja obuhvaća niz luksuznih imena poput Givenchyja, Kenza, Louis Vuittona, Marca Jacobsa i mnogih drugih postala je većinski vlasnik Fendija ugovorom vrijednim stotine milijuna dolara. Talijanski joj mediji tepaju 'pionirka talijanske visoke mode' i 'ambasadorica visoke mode'.

No, obiteljski počeci bili su puno skromniji.

Njezina majka, koja se udala za Eduarda Fendija 1925., Adele Casagrande, otvorila je malu radionicu predmeta od kože još 1918. u Rimu. Nakon što se udala za Fendija, zajedno su otvorili mali butik pored radionice, a živjeli su u stanu iznad.

Pet sestara rođene su između 1931. i 1940. i još su od djetinjstva bile okružene kožom, izradom raznih modnih dodataka i prodajom. ‘Modni dodaci su nam bile prve igačke’, rekla je Carla Fendi jednom prilikom za Women's Wear Daily.

Polovicom šezdesetih godina sestre su tvrtku preselile u luksuzniji dio Rima, a kasnije su svoje proizvode proširile na odjeću, cipele, parfeme, dodatke za kućanstvo i dječju odjeću. S dizajnom im je uvelike pomogao Karl Lagerfeld s kojim su dugo surađivale.

Posljednjih je godina Carla Fendi postala velika ljubiteljica i zaštitnica umjetnosti, a njezina je zaklada financirala obnovu poznate rimske fontane di Trevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:38