KATA OD BIZOVCA

VOJVOTKINJA OD CAMBRIDGEA U BIZOVAČKOM 'ŠLINGOĆU' POSJETILA KANADU? 'Bizovačka nošnja nikada nije imala tako dobru reklamu, svi su gledali u nju!'

Kate Middleton
 Chris Wattie / REUTERS

Na prvoj probi koju je KUD 'Bizovac' održao ove sezone pričalo se o Kate Middleton, vojvotkinji od Cambridgea, piše Glas Slavonije.

Bizovčani, naime, tvrde da je jedna od najvećih modnih ikona današnjice nosila haljinu s motivom bizovačkog 'šlingoća' prilikom službenog posjeta Kanadi krajem rujna ove godine.

Britain's Catherine, Duchess of Cambridge, tours the Kitsilano Coast Guard Station in Vancouver, British Columbia, Canada, September 25, 2016. REUTERS/Chris Wattie - RTSPE30
Chris Wattie / REUTERS

'Bizovačka nošnja nikada nije imala tako dobru reklamu kakvu joj je prigodom svog posjeta Kanadi, prije tri tjedna, napravila engleska princeza, jer su u to vrijeme sve oči svijeta bile uprte i u nju i u njezinu haljinu, koja je oduševila modne stručnjake i završila na mnogim svjetskim naslovnicama, ne znajući odakle zapravo ideja za takvu kreaciju', tvrde Bizovčani.

Uzorak s bizovačke nošnje od onoga s haljine Alexandera McQueena, koju je nosila Middleton, razlikuje se po boji, naime bizovački je plavi, a McQueenov je crveni. Haljina koju je vojvotkinja od Cambridgea nosila je u originalu ponešto ekstravagantnija te je morala biti prekrojena zbog protokolarnih zahtjeva. Manžete na originalu su puno luksuznije, a ovratnik je ukrašen dragim kamenjem.

(L-R) Britain's Catherine, Duchess of Cambridge, Prince William, Canada's Prime Minister Justin Trudeau and his wife Sophie Gregoire Trudeau walk during a visit to the Immigrant Services Society in Vancouver, British Columbia, Canada, September 25, 2016. REUTERS/Chris Wattie - RTSPDSR
Chris Wattie / REUTERS
Kate Middleton, princ William, Justin Trudeau i Sophie Gregoire Trudeau

Dizajnerica McQueen haljine koja je dio Resort kolekcije za 2017. godinu, Sarah Burton, rekla je da je inspiraciju za kolekciju pronašla u u cvjetnim uzorcima koji se mogu vidjeti naslikani na ciganskim karavanima i lađama koje plove britanskom unutrašnjošću.

Bizovčani na sve to odmahuju glavom, dodajući da je u cijeloj priči najvažnije što je Middleton na svojoj haljini imala njihove šlingane motive cvijeta bazge, stare više od 200 godina, koje su osmislile stare Bizovčanke i njima ukrašavale nošnju.

Britain's Catherine, Duchess of Cambridge, receives flowers from a girl during a visit to the Immigrant Services Society in Vancouver, British Columbia, Canada, September 25, 2016. REUTERS/Chris Wattie - RTSPDP1
Chris Wattie / REUTERS

Britain's Catherine, Duchess of Cambridge, greets a baby at Jack Poole Plaza in Vancouver, British Columbia, Canada, September 25, 2016. REUTERS/Chris Wattie - RTSPDDH
Chris Wattie / REUTERS

'Vjerujemo da je svjetska reputacija naših nošnji fascinirala i kreatore svjetski poznate modne kuće Alexander McQueen te da ih je insprirala da se poigraju njezinim motivima, karakterističnim slavonskim bušenim vezom, poznatijeg kao 'šlingoće'', kažu Bizovčani.

Bušeni vez 'šlingoće', iako poznat na širem prostoru panonskog dijela Hrvatske, posebno je svojstven bizovačkom tipu nošnje i obilno krasi svečane suknje i pregače. Na nošnjama se uglavnom izrađivao ručno, vrlo rijetko strojno, a izračunali smo da na jednoj nošnji ima oko 10.000 rupica, i to zajedno s brojnim drugim ručnim radovima.

Upravo zbog činjenice da izrada takve nošnje zahtijeva jako puno truda i rada te vrlo vješte ruke i puno strpljenja, procjenjuje se da kompletna originalna bizovačka ženska narodna nošnja danas stoji oko 10.000 eura, što čini pravo malo bogatstvo.

Srećko Vuković, predsjednik KUD-a Bizovac, za Glas Slavonije rekao je da je počašćen činjenicom da je princeza Kate za tako važnu prigodu odlučila izabrati upravo motiv cvijeta s bizovačke nošnje. 'Ako nas (vojvotkinja od Cambridgea) pozove u London bili bismo posebno počašćeni te bismo joj rado poklonili knjigu o bizovačkoj narodnoj nošnji te lutku s originalnom nošnjom našeg kraja', dodao je Vuković.

'Vjerujemo da bi istinski estet poput nje u svemu tome našao još mnogo vrlo zanimljivih motiva koji bi jednako očarali i nju i svijet', zaključio je Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:20