SKANDAL U LONDONSKOJ ŠKOLI

Djecu kažnjavaju izolacijom i lošom hranom jer roditelji nisu na vrijeme platili obrok

 Marko Todorov / CROPIX

Djeca čiji roditelji nisu podmirili sve dugove za školske obroke, prisiljena su sjediti u ‘izolaciji’, daleko od prijatelja i kolega, a umjesto propisanih obroka dobivaju zamjenske. Takva je odluka, naravno, naišla na burne reakcije roditelja i medija u Velikoj Britaniji.

Prehrambeni program koji se već nekoliko godina provodi u engleskim školama sa svrhom smanjenja pretilosti među djecom doveo je do prilične bizarne situacije u kojoj škole prijete roditeljima, ako ne podmire dugove, da će njihova djeca biti kažnjena.

Katharine Birbalsingh, ravnateljica državne škole u Wembleyju, Londonu, poslala je roditeljima koji kasne s uplatom pismo u kojem prijeti da će im djeca biti kažnjena ‘izolacijom na ručku’ ako pod hitno ne podmire dugove. U pismu ih obavještava da će djeca dobiti sendvič i komadić voća umjesto propisanog toplog obroka te da će ih odvojiti od školskih kolega u izolaciju za vrijeme ručka, piše Independent.

U pismu koje je jedan roditelj objavio na Twitteru piše: ‘Trenutno dugujete 75 funti. Ako cijeli iznos ne uplatite u ovom tjednu, vaše će dijete biti smješteno u izolaciju za vrijeme ručka. Dobit će samo sendvič i komadić voća i cijelih 60 minuta pauze provest će u izolaciji. Tek kad uplatite cjeloviti iznos, bit će mu opet dozvoljeno ručati s kolegama.’

Škole naplaćuju dvije i pol funte (oko 22 kune) po danu za topli obrok, a plaća se unaprijed.

Jedna od majki koja je također primila pismo, Dionne Kelly, rekla je za Daily Mail: ‘Ovo je prijeteće pismo. Izolacija učenika zato jer roditelji nisu unaprijed platili obroke je degradirajuće i ponižavajuće za siromašnije obitelji.’ Kelly je nezaposlena medicinska sestra, samohrana majka, a do trenutka kad je primila pismo uplatila je novac, no njezin je sin ipak završio u izolaciji.

Zamjenik ravnateljice, Barry Smith, koji je i osmislio program izolacije, opisao je školski sustav kao strogo akademski s nultom tolerancijom prema nediscipliniranim učenicima. Nedavno je na svom blogu napisao: ‘Upišete li kćer u našu školu, muški je kolege nikad neće napastvovati ili na bilo koji način maltretirati. Na hodnicima i prilikom izmjene učionica uvijek je tišina. Upišete li dijete u našu školu, ne morate se bojati da za vrijeme ručka neće imati prijatelje jer plan sjedenja osmišljavaju nastavnici. Na kraju dana skupi se mnogo kazni.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:12