SOS ZNAK

EVO KAKO STEĆI POVJERENJE TINEJDŽERA Otac otkrio odličan trik kojim može pomoći djetetu kad god se nađe u nevolji, no jedna stvar je ključna

 Profimedia, imageBROKER

Američki pastor Bert Fulks kao i svaki roditelj zna da s djecom u pubertetu jednostavno nije lako. Osim toga, i sam je odrastao u obitelj pastora pa je svjestan koliko konzervativna sredina i stavovi mogu negativno utjecati na zantiželjan tinejdžerski mozak.

Premda u svog sina tinejdžera ima povjerenja, Fulks je u dogovoru s njim smislio tajni znak kojim će mu sin dati do znanja da je u nekoj nevolji ili da jednostavno želi da mu tata pomogne i izvuče ga iz situacije u kojoj se nalazi. Ideja mu je pala na pamet nakon što je otkrio problem povjerenja između roditelja i djece, s kojima se bavio u klinikama za ovisnosti diljem zemlje.

‘Zamislite da je kasno navečer i nazove vas tinejdžer dok je još vani s prijateljima. Djeluje neodlučno i napeto, ali kad ga pitate što je, kaže da je sve u redu i da nema nikakvih problema. Sljedeći dan otkrijete da se prvi put napio ili da je probao drogu, da se htio izvući iz situacije, ali nije znao kako’, piše Fulks na svom blogu i kaže:

‘Nedavno sam pitao tu djecu u klinikama koliko ih se našlo u situacijama u kojima im nije bilo ugodno, ali su ostali jer se nisu znali izvući ili su se bojali osude društva. Svi su digli ruku.’

Upravo je to pastor htio izbjeći sa svojim sinom pa su dogovorili SOS znak koji mu može poslati u bilo kojem trenutku, bez pitanja, rasprava i objašnjenja i, još važnije, bez da to njegovi prijatelji saznaju.

Kad god se osjeća loše ili neugodno, a ne zna što bi napravio, pastorov sin Danny pošalje tati u poruci samo slovo ‘X’ i onda netko iz obitelji, bilo on, majka ili netko od braće i sestara, nazove, a razgovor u tom trenutku ide ovako nekako:

Danny: ‘Halo?’

Otac: ‘Danny, nešto je iskrsnulo i odmah moram doći po tebe.’

Danny: ‘Što se dogodilo?’

Otac: ‘Reći ću ti kad dođem. Budi spreman za par minuta, na putu sam.’

Tada tinejdžer može prijateljima mirne duše reći da se nešto dogodilo kod kuće te da netko dolazi po njega.

Međutim, postoji još jedna stvar koju se ne smije zaboraviti. Da bi ovaj plan uspio, tinejdžer mora biti siguran da neće biti kažnjen kakva god bila situacija iz koje se želi izvući. Fulks kaže da je dogovor ‘bez pitanja’ nužan da bi se izgradilo povjerenje između roditelja i djeteta te da bi se dijete osjećalo ugodno za korištenje SOS znaka.

Pastor priznaje da je mnogim roditeljima teško prihvatiti ovako otvoren pristup, no uvjeren je da je uzajamno povjerenje i poštovanje jedini način da se većina djece zadrži dalje od problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:34