RODITELJI OGORČENI

'Našeg sina autista ne žele upisati u redovnu školu premda je vrtić za to dao preporuku”

Emanuel s mamom Jasminkom
 Mate Piškor / CROPIX

Dječak Emanuel Kolić, sedmoipolgodišnji Siščanin, ovih dana završava vrtićku dob i sprema se zajedno sa svojim roditeljima Jasminkom i Dinkom za početak osnovnoškolskog obrazovanja.

No, već u startu naišao je na za sada nepremostivu prepreku. Stručno povjerenstvo Osnovne škole Galdovo Sisak provelo je postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta te je za Emanuela predložilo školovanje po “posebnom programu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada uz individualizirane postupke u školi koja ima posebne uvjete odgoja i obrazovanja”.

- Oni su, a da ne poznaju moje dijete, donijeli odluku da ne može pohađati osnovnu školu po redovnom programu. Šalju ga na školovanje po specijalnom programu a da mu nisu pružili šansu. Mi smo se nadali da će našem Emanuelu pružiti šansu, da probamo zajedno redovni program škole, uz asistenta u nastavi i našu pomoć, pa ako ide - dobro, ako ne ide, uvijek ima vremena za školu po specijalnom programu - kažu mama Jasminka i tata Dinko Kolić koji su protiv odluke školskog povjerenstva pokrenuli žalbeni postupak.

Otvoren i druželjubiv

Malom Emanuelu utvrđena je dijagnoza “pervazivni razvojni poremećaj; usporeni govorno-jezični razvoj i motorički tik”, drugim riječima Emanuel je autistično dijete.

Sisak, 210616.
Djecaka Emanuela Kolica odbijaju u skoli uspiati u redovni program nastave, nego ga salju na skolovanje po specijalnom programu, jer ima dijagnozu autizam. Roditelji se ne mire s tom odlukom. 
Na fotografiji: Emanuel s mamom Jasminkom.
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Emanuel s mamom Jasminkom

- Unatoč toj dijagnozi i evidentnim problemima u komunikaciji te hiperaktivnosti, moj je Emanuel pohađao vrtić u Sisku po redovnom programu. Igrao se s djecom, stekao prijatelje s kojim se druži i doma, a iz vrtić su za njega napisali da je otvoren i druželjubiv, da je ostvario prijateljstva u svim skupinama, da voli sudjelovati u zajedničkim akcijama te su zaključili: ‘S obzirom na to da je Emanuel dijete koje je od samog početka uključeno u redovni program vrtića, koji se pokazao izrazito poticajan za njegov daljnji razvoj, socijalizaciju i učenje od vršnjaka, mišljenja sam da bi se trebalo omogućiti ili barem pokušati omogućiti mu uključivanje u redovni program škole individualiziranim pristupom, uz pomoć asistenta’, napisala je prof. Ivana Čubrilo Franjić iz Dječjeg vrtića Sisak stari.

No, stručnom povjerenstvu OŠ Galdovo to mišljenje nije bilo dovoljno poticajno da pruže istu šansu mojem sinu - kaže mama Jasminka. Dodaje da su se žalili Uredu državne uprave u Sisku, koji je potvrdio mišljenje stručnog povjerenstva škole, ali da ne odustaju i šalju žalbu Ministarstvu.

Sisak, 210616.
Djecaka Emanuela Kolica odbijaju u skoli uspiati u redovni program nastave, nego ga salju na skolovanje po specijalnom programu, jer ima dijagnozu autizam. Roditelji se ne mire s tom odlukom. 
Na fotografiji: Dinko i Jasminka Kolic, Emanuelovi roditelji.
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Dinko i Jasminka Kolić, Emanuelovi roditelji

Prof. Goran Džingalašević, specijalist kliničke psihologije koji dobro pozna Emanuela jer ga godinama prati, ističe da je moj sin ‘samostalno dijete, te da su područje komunikacije i socijalizacije znatno niži ispod vrijednosti karakteristične za kronološku dob, dok su samostalnost i motorika bolje razvijeni’. Emanuelov psiholog zaključuje da je ‘Emanuelu potrebno osigurati stabilne i predvidljive uvjete odrastanja u redovnoj sredini jer je njegovo aktualno napredovanje povezano s imitacijom i identifikacijom s vršnjacima u redovnoj sredini’, no to u Osnovnoj školi u Galdovu ne prihvaćaju - kaže Emanuelova mama Jasminka.

Preporuka

Ravnatelj OŠ Galdovo Petar Zelić rekao je da mu je poznat slučaj Emanuela Kolića. - Povjerenstvo je donijelo odluku koju ja ne mogu ukinuti i da želim. Moram poštovati njihovu stručnost i vjerovati da su radili u najboljoj namjeri. Preporučujem roditeljima da se žale višim tijelima i škola će postupiti prema odluci tih tijela - zaključio je Petar Zelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:03