SPOLNI STEREOTIPI

U knjizi za djecu se tvrdi da djevojkama grudi rastu kako bi bile privlačne muškarcima, izdavač knjige se ispričao

 
 Profimedia, Panthermedia

Izdavač knjiga za djecu našao se na meti brojnih kritika kada je u vodiču kroz pubertet za dječake ustvrdio da djevojkama grudi rastu kako bi izgledale 'odraslo i privlačno', piše The Independent.

Optužbe da promiču opasne spolne stereotipe natjerale su tvrtku Usborne da se javno ispriča zbog knjige 'Odrastanje za dječake' iz 2013. godine čiji je autor Alex Frith.

'Djevojke imaju grudi iz dva razloga. Jedan je kako bi pravile mlijeko za djecu. Drugi je da bi djevojka izgledala odraslo i privlačno', piše u spornom dijelu knjige.

'Gotovo sve grudi, neovisno o veličini i obliku koje poprime kada djevojka prođe kroz pubertet, mogu ispunjavati obje uloge.'

Sporni dio knjige na Facebook stranici svog bloga Man vs. Pink objavio je bloger Simon Ragoonanan, koji se bavi borbom protiv spolne stereotipizacije djece.

'Privlačnost nije svrha grudi. Njihova jedina svrha je pravljenje mlijeka. Svaka privlačnost je naučeno, kulturom uvjetovano ponašanje', napisao je Ragoonanan.

Knjiga je dobrano iskritizirana i na Amazonovoj stranici gdje se prodaje. 'Totalno je šokantno da je ovo promaklo uredniku! Seksistički komentari o grudima djevojaka su stvarno nevjerojatni. Ne dajte svojim sinovima ni blizu ovim glupostima', napisao je jedan korisnik.

'Zastarjelo seksističko smeće! Učinite svojim sinovima uslugu i odaberite nešto drugo', dodao je drugi.

Doduše, našlo se i onih koji su stali u obranu tvrdnje o grudima. Ti su korisnici ustvrdili da nije netočno da su grudi znak da je djevojka sazrela.

Glasnogovornik izdavača Usborne rekao je da se tvrtka ispričava ako je ikoga uvrijedila te da će revidirati sadržaj prije ponovnog tiskanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:01