'MAMA, JA BIH NOVU BOJU!'

UGLEDNA DERMATOLOGINJA OTKRIVA Evo u kojoj dobi možete djetetu dozvoliti farbanje kose

 CC Pixabay / CC Pixabay

Bojanje kose više doista nije nikakav tabu. Boju kose mijenjaju i tinejdžeri, i odrasle osobe i osobe u starijoj životnoj dobi. Neki to rade ne bi li prikrili sijede vlasi, neki jednostavno iz znatiželje, a neki zbog ljepote.

Kako bilo, ako vam je vaše dijete već pristupilo da bi promijenilo boju kose, korisno je informirati se u kojoj bi dobi to smjeli, odnosno kad je boja za kosu bezopasna za mladi organizam.

Temu je istražio Yahoo i kontaktirao dermatologinju dr. Sejal Shah koja je rekla: ‘Mislim da nije sigurno bojiti ili izbjeljivati kosu djeteta dok nije u kasnom pubertetu, odnosno to ne bi trebalo biti prije navršene 16. godine.’

Razlog leži u tome što djeca imaju uglavnom puno tanju kosu nego odrasli, a znajući da boja za kosu i izbjeljivač mogu oštetiti vlasi, kod njih oštećenja mogu biti ozbiljnija. Također, koža im je tanja i prema tome osjetljivija te sklonija reakcijama od snažnih kemikalija.

Te reakcije prvenstveno izazivaju sastojci proizvoda kao što su amonijak, vodikov perkosid te kemikalija para-phenylenediamine koja se nalazi u većini trajnih boja za kosu i koja može izazvati vrlo loše reakcije.

Vlasnica salona i stručnjakinja za kosu, Eva Scrivo, kaže postoji još jedan rizik: ‘Pare od boja također mogu biti rizičan faktor, posebno kod djece koja boluju od astme.’

Dr. Shah u svakom slučaju preporuča korištenje privremenih ili prirodnih boja za kosu. Ako dijete po prvi puta koristi pravu boju za kosu, trebalo bi provesti test na alergiju koju u pravilu preporuča i svaki proizvođač pa već u samom pakiranju boje za kosu možete naći upute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:54