ONLINE KAMPANJA

VIDEO: 'ŠTO SI RADILA? ZAŠTO MI SE NISI JAVILA?' Zagrebačke učenice objavile video: 'Većina djevojaka misli da je to normalno'

 
 Screenshot / Facebook

Učenice I. gimnazije u Zagrebu uključile su se u kampanju protiv nasilja nad ženama sjajnim video igrokazom kojim pogađaju u bit problema. Osim na stranicama gimnazije na Facebooku kratki se film proširio društvenim rmežama i već ima stotine dijeljenja.

‘Dobro jutro! Kako si spavao?’ - ‘Nisam mogao prestati misltii na tebe.’ - ‘Baš si drag.’

‘I što si radila?’ - ‘Zadaću.’ - ‘Zašto mi se nisi javila?’

Tim rečenicama počinje snažna poruka koju učenice zagrebačke gimnazije žele poslati ilustrirajući stvarnost doživljavanja odnosa i veza. Na snimci vidimo njih dvije kako vrlo brzo izmjenjuju uloge djevojke i dečka, nažalost uobičajene konverzacije u gotovo svakoj vezi. Kroz naizgled površni razgovor jasno se naziru ozbiljni problemi. Velik dio djevojaka i žena odnos ilustriran u videu doživljava kao uobičajen i normalan premda se radi o manipulaciji, emocionalnoj ucjeni i nasilju.

Video je nastao u sklopu akcije Ženske sobe centra za seksualna prava, Prve gimnazije Zagreb, Srednje škole Novska i Ekonomske škole Daruvar kojoj je cilj utjecati na osvještavanje javnosti o problematici seksualnog nasilja putem interneta i društvenih mreža nad i među djecom i mladima kroz promociju kampanje Sherajmoodgovorno. Akcija će biti predstavljena u petak 27. listopada na tržnici Utrine dok je za utorak, 31. listopad, planirano predavanje u prostoru Knjižnice Grada Zagreba u Travnom kojem je cilj informirati roditelje i širu zainteresiranu javnost o pojavnim oblicima elektroničkog i elektroničkog seksualnog nasilja, posljedicama koje nasilje ostavlja te mogućnostima zaštite, pomoći i podrške djeci i mladima koji doživljavaju nasilje.

Video učenica I. gimnazije nastao je prema predlošku pjesme autorica Jessice Romoff i Mile Cude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:58