ČAROBNO OZDRAVLJENJE SPORTAŠA

OTKRIVENA TAJNA Janicu, Blanku, Ćorluku i Bilića liječili su ‘vampirskim’ serumom... dobivenim iz njihove krvi!

Što je zajedničko Vedranu Ćorluki, Blanki Vlašić, Dinu Rađi, Slavenu Biliću, Mirku Filipoviću, sestrama Zaninović, Janici i Ivici Kosteliću, osim što su sadašnji ili bivši sportaši? Ovom se sportskom društvu pridružuju i Penelope Cruz i Oliver Stone, ali i američka sportska legenda Kobe Bryant. Svi su se oni, a i brojne druge poznate osobe u svijetu, u jednom trenutku svoje karijere liječili autolognim kondicioniranim serumom!

Iza te, većini laika potpuno nepoznate sintagme krije se zapravo liječenje vlastitom krvlju. Spomenuti serum proizvodi se od krvi pacijenta i postaje lijek kojim se uspješno liječi, primjerice, osteoartritis kukova, koljena, ramena, lakta, gležnja. Tu su još i ozljede hrskavice zglobova, lumboishialgija, ozljede mišića, patološke promjene na tetivama i ligamentima... Drugim riječima, vlastita krv sve češće postaje dragocjen lijek.

Nije doping

Ova metoda liječenja posljednjih je nekoliko godina sve prisutnija u svijetu sporta, ali samo u Europi, jer Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) još oklijeva odobriti liječenje vlastitim krvnim serumom, premda antidopinška organizacija tu vrstu liječenja nije stavila na doping listu. No, ovo američko “ne” ne sprečava vrhunske američke sportaše da pomoć potraže kod dr. Petera Wehlinga u klinici u Düsseldorfu, a sve ne bi li se što prije vratili na teren. U Hrvatskoj se ova vrsta terapije zasad radi samo u nekoliko privatnih ortopedskih klinika, a rijetko u hrvatskim bolnicama. Kirurg ortoped dr. Nikica Daraboš iz Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice želi da ta metoda postane dostupna svima i u državnim bolnicama jer je dobrobit višestruka. Osim što se pacijenti brže oporavljaju, sigurno bi se smanjili i troškovi za dugotrajna bolovanja.

Staklene kuglice

Radi se o relativno skupom zahvatu koji u europskim klinikama košta oko 2000 do 5000 eura, a kod nas bi cijena trebala biti oko 1000 eura. Ne bi li što više stručnjaka u Hrvatskoj saznalo prednosti i mogućnosti liječenja autolognim kondicioniranim serumom, u subotu se u Splitu održava međunarodni simpozij na kojem će sudjelovati svjetski eksperti i razmijeniti svoja iskustva.

- Serum dobiven iz vlastite krvi najčešće se kombinira operativnim zahvatom. ‘Vampirska’ priča sa sretnim završetkom počinje vađenjem oko 40 kubika krvi pacijenta koja se sprema u specijalne monovete - plastične epruvete sa staklenim kuglicama koje su prije toga obrađene gama-zračenjem. Kuglice imaju sitne mikroskopske bridove na koje se lijepe krvne stanice koje proizvode faktore cijeljenja i blokatore upale. U procesu proizvodnje krv se od šest do devet sati inkubira na 37 Celzijevih stupnjeva (kad organizam inače počinje reagirati na povišenu temperaturu), a u tom se razdoblju proizvede najveća koncentracija najkvalitetnijih faktora cijeljenja i blokatora upale - objašnjava dr. Daraboš.

Za sve vrste upala

- Nakon toga krv se centrifugira i tako se krvna tjelešca odvajaju od seruma u kojem su visoke koncentracije zaštitnih proteina, odnosno ima ih 140 puta više nego u običnoj krvi. Taj se dio seruma izdvoji i aplicira na mjesto problema. Ova terapija ima veliki odgovor kod čak 87 posto pacijenata, dok je uspjeh liječenja tvarima koje nemaju biološki temelj, za istu indikaciju, samo 30 posto. Terapija je praktički primjenjiva na cijelom organizmu pa ne čudi da se sve više širi lista moguće primjene. Može se primijeniti svugdje gdje postoji citokinska kaskada ili utjecaj upalnih faktora koje ne možemo izliječiti prirodnim putem. Kako “zločesti” citokini ili uzroci upala postoje u svim patološkim stanjima, od dermatoloških do kozmetičkih, teoretski postoji mogućnost da se serum upotrebljava za liječenje sve više i sve češće - naglašava dr. Daraboš.

Pohranjuju doze

Dodaje da ako se ne reagira na vrijeme, ozljeda i upala mogu završiti degenerativnom promjenom, a uz serum ta je mogućnost spriječena ili barem svedena na najmanju moguću mjeru. Pet do šest injekcija koje se dobiju vađenjem 40 kubika krvi ubrizgavaju se jedan do dva puta tjedno u oboljeli zglob ili na neko drugo mjesto na tijelu kako bi se uništili “zločesti” citokini, odnosno protein interleukin -1 (IL-1), koji je znatno više koncentriran primjerice kod osteoartritisa. Taj je način liječenja sustava za kretanje dobio na popularnosti najviše zbog sportaša kojima je u interesu da se što prije vrate u punu formu. Neki podaci govore da primjerice svi nogometaši Bundeslige, od Robbena, Riberyja, Olića, Perišića, Mandžukića ili Huntelaara, imaju pohranjene određene doze seruma izrađenog od njihove krvi kako bi, zlu ne trebalo, mogli dobiti biološku terapiju u slučaju ozljede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:52