OTKRILA SVOJ KONCEPT

'BESPLATNO SAM S OBITELJI BORAVILA U VILI U PARIZU, NA SARDINIJI...' Riječanka ide u New York: 'Pomaže mi to što je Hrvatska apsolutni hit u svijetu!'

 Google plus

- Apartmane blizu skijaških staza teže je dogovoriti. New York također. Ali treba biti uporan. Ja sam uspjela i jedno i drugo. Hrvatska je sada hit, Rijeka je atraktivnija nego što mi mislimo - entuzijastično za Novi list priča Nataša Papić Krešić, riječka novinarka i zaljubljenica u putovanja.

Besplatan sedmodnevni boravak u Dolomitima upravo je završio, a upravo dogovara New York i stan u četvrti Little Italy. Njegovi vlasnici doći će u Rijeku već ovog ljeta, Nataša će sa svojima 'preko bare' uskoro, kad se sve posloži.

- S ljudima s kojima mijenjate dom morate samo 'kliknuti'. A onda je sve stvar komunikacije s vašim novim prijateljima u životu, koji vam povjeravaju ono što im je, u materijalnom smislu, možda i najvrednije što posjeduju - objašnjava koncept po kojem je u posljednje tri godine s cijelom obitelji potpuno besplatno boravila u Parizu, Budimpešti, Amsterdamu, Berlinu, Sardiniji, Andaluziji, Nici i prije nekoliko dana u Dolomitima.

Sve je počelo otvaranjem profila na Homeexchange.com.

- Svi koji me poznaju znaju da živim za putovanja i da ću i zadnji novac dati za njih. No, kako to već biva, novaca nikad dovoljno da zadovolji moje želje, pa dileme nije bilo kad sam doznala za koncept po kojem mogu besplatno boraviti po svijetu. Prvu ponudu dobila sam već nakon sat vremena. Kuća u irskom Galwayu, s ogromnim nogometnim igralištem na koje se moj sin želio odmah teleportirati. Pa onda isti dan, presimpatična obitelj iz Oxforda koja je silno željela doći u Rijeku i upoznati nas. Idući dan zovu nas u vilu s bazenom u Provansi. U prvom tjednu dobili smo pozive iz Barcelone, Bilbaa, Toskane, Dublina, Amsterdama, pa čak i Tasmanije i Kenije. Potpuno ludo! Ponude su počele pljuštati, a mi smo ostali zatečeni, jer nismo ni pomišljali da naša Rijeka zvuči tako atraktivno - priča nam o svojim iskustvima Nataša.

Odluka je brzo pala. Dizajnerska vila u Parizu za Natašin stan u Rijeci. Trebalo je još samo naći low cost let do Pariza i najljepša kuća u koju je ikada kročila postala je dom njezine obitelji punih osam dana. O samom kući objavljena je čak i reportaža u francuskom časopisu o arhitekturi koji su pronašli u vili. - Ne moram ni reći da me, po povratku u Rijeku, moj stan dočekao u savršenom redu, možda i čišći i blistaviji nego što sam ga ostavila - objašnjava Nataša.

Nakon Pariza, nestale su sve sumnje u sigurnost ovakvog koncepta, a svaka daljnja bila je dodatna potvrda.

- Obično kažem da je u Homeexchange ulaze open minded people, a ako i niste takvi, postat ćete nakon prve zamjene, kada vidite što vam pojedinci s povjerenjem ustupaju. Većinu klijenata čine pouzdane i visokoobrazovane osobe, a u tome idu u prilog i statistike. U dvadeset godina ostvareno je preko milijun razmjena i nikad dosad nije bilo nekog ozbiljnijeg problema ili incidenta. Naprotiv, statistike pokazuju da je puno veći rizik ostaviti stan prazan tijekom praznika i godišnjih odmora - dodaje europska putnica.

Za Natašu i njezinu obitelj uslijedio je besplatan odmor u velikom gospodskom stanu u samom centru Budimpešte, u malim stanovima u centru Amsterdama i Berlina, u kućici iznad puste plaži na Sardiniji, u jednoj od kuća u nizu sa zajedničkim bazenom, tamo negdje između Gibraltara i Marbelle.

Prošlog ljeta Nataša je uživala dva tjedna u vili iznad Nice s privatnim bazenom od 20 metara uz koji su roštiljali, da bi predvečer obilazili Azurnu rivijeru. No, osim besplatnih odmora, Nataša kaže kako je cijela priča još ljepša zbog ljudi koje upoznaje.

- Svima je to super, svi se dive hrabrosti, no rijetki se usude. Pa nastavljaju s kuknjavom o nemogućnosti putovanja. A stranci, ti bogati Europljani, koji bez ikakvog straha razmjenjuju svoje itekako vrijedne nekretnine, u potpunosti žive za ovakav način putovanja i planiraju nekoliko razmjena godišnje. Jer je i njima važna ušteda, no još više, žele okusiti pravi život u stranoj zemlji. Onaj kakvog žive lokalni stanovnici. Pa se onda malo druže s vašim susjedima, kupuju u vašem lokalnom dućanu i, što je najbolje, totalno su oduševljeni Hrvatskom - zaključila je Nataša za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:29