SAVJETI

BRITANSKA AMBASADA OBJAVILA PRAVE UPUTE SVOJIM GRAĐANIMA ZA BORAVAK U RH Vozite desnom stranom, čuvajte se požara i pazite gdje se skidate u javnosti

 Zvonimir Barisin / Ilustracija / CROPIX
 

Ambasada Velike Britanije u Zagrebu na svojem službenom Facebook profilu objavila je listu korisnih savjeta kojih bi se njihovi građani svakako trebali pridržavati putuju li u Hrvatsku.

Za razliku od britanske televizijske mreže Travel Channel, koja je Lijepu našu nedavno opisala kao 'turistički dragulj s 1200 otoka, nebeskoplavim morem i bogatom povijesti', ali je također upozorila i na kaotične Hrvatske željeznice, opasnost od mina te važnost poštivanja vjerskih osjećaja, koji, kako pišu, imaju vrlo važnu ulogu u životima većine Hrvata, britansko veleposlanstvo fokusiralo se na najosnovnije i općenitije turističke informacije.

Tako, primjerice, svojim građanima savjetuju da budu oprezni u prirodi jer su u Hrvatskoj šumski požari učestali, osobito ljeti, naglašavaju i kako se u nekim gradovima ne smije šetati u kupaćim kostimima jer se za takvo nedolično ponašanje naplaćuju kazne do 530 funti, a upozoravaju i na zabranu konzumacije alkohola i droge na javnim mjestima.

- Za opijanje možete dobiti globu u iznosu od 620 funti, a kazna za drogu je i do 15 godina zatvora - stoji u njihovoj objavi na Facebooku.

Britanske turiste podsjeća se i na činjenicu da se u Hrvatskoj vozi desnom stranom, preporuča im se uplaćivanje putnog zdravstvenog osiguranja, a bit će im korisno znati i naš telefonski broj u slučaju opasnosti ili nužde - 112.

I dok je Travel Channel upozorio Britance da u Hrvatskoj nipošto ne spominju Jugoslaviju i Srbe ukoliko se ne žele naći u problemima, konzulat Velike Britanije izostavio je bilo kakvu opasku vezanu uz odnose sa susjednim zemljama ili etničkim manjinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:27