MAKEDONSKA KUKLICA

FOTO: VIŠE OD 140 FIGURA KOJE NALIKUJU LJUDSKIMA Ovo mjesto u Makedoniji skriva brojne legende, lokalno stanovništvo ima nevjerojatnu priču iza toga

 Profimedia, Alamy

Nedaleko od grada Kratova na sjeveru Makedonije, u selu Kuklica, nalazi se prirodni fenomen poznat i pod imenom Dolina lutaka. Radi se o remek djelu prirode koji se vrlo rijetko susreće, a čini ga više od 140 prirodno oblikovanih ogromnih kamenih figura koje nalikuju ljudskima.

Spektakularan prizor oblikovala je vulkanska erozija i klimatske promjene, a likovi ondje stoje nekoliko stotina tisuća godina.

Međutim, osim geoloških zanimljivosti vezanih uz ovaj fenomen, selom kruže legende vezane uz kamene likove.

Lokalci najviše vole onu prema kojoj je davno ondje živio zidar koji nije mogao odlučiti za koju će se od dvije žene iz sela oženiti. Prva je žena bila lijepa ali siromašna, a druga je bila bogata ali izgledom neugledna. Tako se zidar dosjetio oženiti obje, no u različito vrijeme. Kako su žene živjele u različitim dijelovima sela, prvo je odlučio oženiti se bogatom djevojkom koja je živjela u dolini sela. Međutim, glazba na svadbi je bila toliko glasna da ju je čula i ljepotica koja je živjela na brdu i čekala mladoženju. Prema legendi, spustila se u selo i otkrila da se muškarac kojeg voli ženi s drugom što je, naravno, izazvalo neviđeni bijes. Proklela je sve prisutne i oni su se pretvorili u kamenje, čak i zaručnik i mlada, pa i sama ljepotica, piše Vintage News.

, Image: 316086891, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Mladoženja i mlada u Dolini lutaka

, Image: 300217050, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Veselo vjenčanje u Kuklici

Lokalno stanovništvo to mjesto još uvijek zovu ‘Veselo vjenčanje’ i svakoj su kamenoj figuri dali ulogu. Tako ćete ondje pronaći mladoženju i mladu, kumove, svećenika, goste..

Druga legenda kaže da je djevojka bila toliko zaljubljena u mladića da nije mogla podnijeti činjenicu da je odabrao drugu. Zato je na vjenčanju proklela sve prisutne, a u trenutku kad su se mladenci poljubili, svi su se pretvorili u kamene lutke.

Stone dolls at rocky hills at village Kuklica near Kratovo, Macedonia, Image: 165660608, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

O Kuklici i Dolini lutaka postoji još niz legendi, no ono što zapravo privlači posjetitelje su kamene figure. Lokalno stanovništvo tvrdi da se svakih pet-šest godina pojavi nova kamena lutka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:21