PARTYJI ZA PAMĆENJE

NOVI BIZNIS U DALMACIJI Vlasnici luksuznih vila i zimi zgrću enormne svote: Zlatna mladež unajmljuje njihova elitna zdanja radi razuzdanih tuluma

 HANZA MEDIA, iStock

Neće za luksuzne kuće i vile s bazenima u Dalmatinskoj zagori završiti sezona s prvom kišom, piše Slobodna Dalmacija.

Dapače, vlasnici tih raskošnih zdanja u unutrašnjosti priobalja cijelu će zimu imati neki turistički promet, ali i pristojnu zaradu, iako neće biti klasičnih odmorišnih turista. Naime, tržištu na kojemu je takvih upita puno, ponudili su svoje kuće izvan glavne sezone za različite proslave i fešte i postigli – pun pogodak.

Momačke ili djevojačke večeri, ali i okupljanja manjih tvrtki (team building), postali su izvor zarade u kućama za odmor tijekom izvansezonskog razdoblja jer su baš takve kuće za tu vrstu proslava najtraženije. A da ni zarada pri tome nije zanemariva, govori podatak da se na 24 sata kuće iznajmljuju po cijeni od dvije do 3,5 tisuća kuna, ovisno o opremljenosti i kapacitetu.

U agencijama za posredovanje u iznajmljivanju kuća kažu kako se aranžmani u kojima se uzima cijela kuća na jedan dan radi proslave momačke ili djevojačke večeri uglavnom dogovara izravno s vlasnikom kuće koji tom prilikom određuje i cijenu i pravila ponašanja onih koje pušta u kuću.

Tako se najčešće vile u kojima se okupljaju društva od 10-15 veselih momaka ili djevojaka uzimaju u najam u petak od podne i u njima se boravi do subote u podne. Jede, pije, pleše, igra balote, kupa...

- Cijena kuće nam je bila 3 tisuće kuna i u nju se moglo bez problema smjestiti i prespavati nas 15 koliko nas je bilo na djevojačkoj večeri. Kuća ima bazen, prostor za rekreaciju, igralište za balote, biljar, roštilj, lijepo je i moderno uređena i bili smo zadovoljni.

A jedva smo je našli jer su sve bile već zauzete ili rezervirane za slične proslave puno ranije. Sada svi prave djevojačke ili momačke večeri u tim lijepim kućama u zaleđu oko Sinja, Dugopolja, Imotskog u kojima zimi nema turista pa ih vlasnici iznajmljuju za takve fešte – kazuje mladenka koja je nedavno u jednoj takvoj kući u Broćancu okupila žensku ekipu na djevojačkoj večeri.

Pazite na namještaj

Vlasnik ih je, kaže, upozorio da paze na namještaj i opremu kuće, jer će u protivnom morati naplatiti moguću štetu, a u subotu u podne su izašli i platili tri tisuće kuna. Neki vlasnici čak traže unaprijed neki iznos "garancije" za naplatu moguće štete.

Slično je i s kućama u Gornjoj Podstrani, Rogoznici, Bisku, Neoriću, Imotskoj krajini... Sve su one tjednima unaprijed rezervirane za mladenke i mladoženje i njihova druženja, pa tako samo tim vikend-iznajmljivanjima vlasnici mogu zaraditi 10 do 12 tisuća kuna svakog mjeseca tijekom zime.

Doduše, dio vlasnika vila nije sklon primanju mladih gostiju na feštama u svoje luksuzne vile u strahu od njihova ponašanja, ali je zato od ove jeseni na tržištu još jedan način na koji se apartmani i kuće u Dalmatinskoj zagori pune zimi.

Naime, kako se puno vjenčanja organizira na širem području splitskog, zadarskog i dubrovačkog zaleđa gdje su smještene velike sale za svečane svadbene večere, to dio gostiju koji nakon svadbe ne želi voziti i putovati natrag do grada, iznajmljuje apartmane u Dugopolju, Dicmu, Imotskom, gdje prespavaju i ujutro odmoreni i trijezni krenu prema kućama...

Tako se ovih dana apartmani za četiri osobe mogu dobiti za 30 do 40 eura. A takvih je kuća samo u Dugopolju 20, u Klisu 45, u Dicmu 18, Imotska krajina ih ima već više od stotinu.

Posebno takva turistička aktivnost dobro funkcionira u Dugopolju u kojemu je većina apartmana zahvaljujući takvim, ali i drugim gostima kojima je obližnji Split skup ili baš žele biti u ruralnom prostoru, već odlično popunjena i za prosinac.

Ove je godine Dugopolje primilo 35 tisuća gostiju sa stotinama tisuća noćenja, tako da su tamošnji domaćini zadovoljni i ljetnim i zimskim prometom - kažu nam u TZ-u Dugopolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:04