AUSTRALCI U HRVATSKOJ

OPŠIRNA UPOZORENJA TURISTIMA Na cestama vrebaju bande, ne drogirajte se, ako ste gay - ne ljubite se, ako prekršite zakon - suci će biti na godišnjem

Ilustracija
 Zvonimir Krstulović/CROPIX

Australsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je upute za turiste koji namjeravaju putovati u Hrvatsku. Upute su prilično opširne i obuhvaćaju razne teme - od općenitih pravila i zakona, preko ulaska i izlaska iz zemlje, sigurnosti i lokalnog transporta do zdravstvenih uputa. I dok je većina savjeta uobičajena, neki su pomalo i smiješni jer se odnose na zdrav razum, a ne na probleme u konkretnoj zemlji.

Opće upute australskim turistima u Hrvatskoj:

  • Primjenjujte uobičajene mjere sigurnosti u Hrvatskoj.
  • Koristite zdrav razum i držite se dalje od sumnjivog ponašanja kao što biste to činili u Australiji.
  • Pratite medije i druge izvore informiranja za stanje u prometu.
  • Australci su se u više navrata ozlijedili skačući sa stijena u more, posebno u Splitu, Dubrovniku i na dalmatinskim otocima. Ako i nema znakova upozorenja, opasnost postoji. Vaše putno osiguranje možda ne pokriva takve vrste ozljeda.
  • Grubo i pijano ponašanje u javnosti ne uklapa se u lokalnu kulturu. Turisti moraju biti svjesni da takvo ponašanje može privući negativnu pažnju.
  • Pretjerana konzumacija alkohola bile je uzrokom teških ozljeda na tulumima koji se organiziraju na brodovima.
  • Hapšenja povezana s drogom sve su češća na festivalima elektronske glazbe na hrvatskoj obali. Australci ne smiju konzumirati, kupovati ili prodavati drogu, kao ni biti u društvu s onima koji to čine.
  • Turisti koji nose lijekove na recept sa sobom moraju imati i preporuku doktora za taj lijek. Moglo bi vrijediti ograničenje za količinu koja se unosi, no te informacije provjerite za svaku zemlju.
  • Izbjegavajte velika okupljanja i prosteste jer mogu postati nasilni.
  • Postoji ozbiljan problem neeksplodiranih mina u mnogim dijelovima Hrvatske. Premda su minska područja uglavnom označena, postoji mogućnost i da nema oznake. Provjerite prije nego što krenete.

Kasnije između ostalog navode i jednu prilično očitu stvar koja je primjenjiva u svakoj državi: ‘Vožnja u Hrvatskoj može biti opasna i prometne nesreće su uobičajene.’

U jednom su se trenutku dotaknuli kriminala općenito pa kažu: ‘Sitni kriminal kao što je džeparenje je uobičajen, posebno na prometnim turističkim područjima, na autobusnim i željezničkim stanicama, u javnom prijevozu i na plažama. Prijavljene su i bande koje vrebaju na prometnicama gdje glume da im hitno treba pomoć, a onda opljačkaju osobu koja stane pomoći. Nikad ne uzimajte hranu ili piće od stranaca jer su prijavljeni slučajevi podvaljivanja droge.’

No, ako su se već uvalili u probleme, australsko ministarstvo podsjeća svoje državljanje na sporo sudstvo u Hrvatskoj: ‘Australci koje zadrže u Hrvatskoj, čak i zbog manjih prekršaja, tijekom ljeta mogu iskusiti sporost sudstva i dugotrajno procesuiranje jer zaposlenici suda odlaze na godišnje odmore.’

Navode i da su hrvatski zakoni generalno stroži od australskih pa upozoravaju ljude da se ne iznenade ako prekrše koji zakon. Odmah nakon toga ističu da homoseksualnost u Hrvatskoj nije zakonom zabranjena, no da ‘javno iskazivanje nježnosti između istospolnih parova može izazvati negativne reakcije’.

Upozorenje australskog ministarstva pročitajte u cijelosti na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:31