BUZZFEEDOVA KULINARSKA PREPORUKA

'OVIH 15 HRVATSKIH JELA MORATE PROBATI!' Poznati svjetski portal dijeli savjete turistima

 CROPIX

Svjetski mediji ne prestaju se oduševljavati Hrvatskom, pogotovo jadranskom regijom pa sada tako otkrivaju i ono što mi znamo oduvijek – da je hrvatska kuhinja jedna od najboljih u svijetu.

Popularni portal BuzzFeed objavio je tako listu jela koja svakako morate probati kad dođete u Hrvatsku. Na popisu su se našla i neka bosanska jela poput ćevapa, no to ne treba čuditi jer i njih već odavno smatramo svojima.

Evo koja jela i pića svaki putnik obavezno mora probati kad posjeti Hrvatsku:

1. Hobotnica

Ovo morate probate čak i ako vam na prvu ne izgleda privlačno. Krakove možete malo po malo rezati ili možete naručiti salatu od hobotnice koja je obično upotpunjena maslinama, kaparima i maslinovim uljem.

2. Kamenice

Dubrovnik, 020416,
U organizaciji Turisticke zajednice grada Dubrovnika ispred crkve Sv.Vlaha traje Festa od kamenica, na meniju su Stonske kamenice i peljesko vino.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Dalmacija je poznata po kamenicama, a one najbolje su iz Stona. Morate vidjeti kako su velike stonske kamenice! Možete ih jesti sirove ili pečene i prekrivene sirom.

3. Carpaccio

To su tanki listići sirovog mesa ili ribe. Samo jelo stiglo je iz Italije koja se nalazi odmah preko pita, pa ne treba čuditi što je omiljeno i u Hrvatskoj. Za carpaccio se najčešće koriste tuna ili govedina, a neki restorani nude i vegetarijanski carpaccio od tikvica.

4. Rižoto od plodova mora

S plodovima mora i ribama zapravo ne možete pogriješiti u kojem god dijelu obalne Hrvatske da ih naručite. To je zato što je Jadransko more izuzetno čisto i plodovi mora su uvijek svježi.

5. Crni rižoto

Sibenik, 230514.
Konoba Kanela na sibenskoj rivi priprema jela ispod peke i rostilje.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Foto: Niksa Stipaničev / CROPIX

Ovo je nadaleko poznata dalmatinska delicija. Posebno je zabavno što vam od crnog rižota, osim što je ukusan. Ostaje crni jezik. A kako je ovo jelo gotovo zaštitni znak Dalmacije, crni jezik je suvenir kojeg morate ponijeti sa sobom.

6. Kruh i maslinovo ulje

Možda ne mislite da je Hrvatska zemlja maslinovog ulja, ali ondje ga proizvode zaista mnogo. U tradicionalnim konobama poslužuju maslinovo ulje i kruh kao predjelo.

7. Sav taj sir

Većina sireva u Hrvatskoj proizvodi se u malim siranama i vrlo su ukusni. Posebno su dobri oni na otocima.

8. Domaće vino

U Hrvatskoj ima oko 300 regija koje proizvode vino. No, na našu nesreću, izvoz tog vina nije dovoljno razvijen pa ćete u najboljim vinima moći uživati tek kad stignete u Hrvatsku. Vinarije u unutrašnjosti uglavnom proizvode bijela vina, dok su u Dalmaciji popularna crna. Roze baš nije jako popularan. A najbolja stvar o vinima u Hrvatskoj je ta što se vina piju uz gotovo sve obroke osim doručka.

9. Ručno rađena tjestenina

Pula, 110912.
U sklopu Tjedna istarskih muzeja Arheoloski muzej Istre kao nositelj projekata Koordinacije istarskih muzeja
Foto: Goran Sebelić / CROPIX

Hrvatska je poznata po domaćoj tjestenini što je također utjecaj susjedne Italije. Najpopularniji su špageti, makaroni, njoki u koje se obavezno poslužuje i sir.

10. Burek

Burek je jelo od lisnatog tijesta punjeno mesom, povrćem ili sirom, a postoji još od doba Otomanskog carstva. Lokalci kažu da je najbolji za utaživanje gladi nakon noćnog izlaska. Najčešće se priprema u velikoj okrugloj tepsiji, no Hrvati ga najčešće kupuju u pekarama.

11. Ćevapi

To su zapravo prutići od mljevenog mesa koji se poslužuju u lepinji, no oni to nekako naprave da je puno boljeg okusa nego što zvuči. Uz ćevape se poslužuje luk, rajčica ili kečap, a možete ih naći po čitavoj Hrvatskoj jer je to najpopularniji oblik fast fooda.

12. Sve vrste rakija

Gorski kotar 311210.
Reportaza o Gorskom kotaru.
Gorske rakije.
Foto: Darko Mihalic / GLOBUS
Foto: Darko Mihalić / CROPIX

Hrvatska je poznata po svojim voćnim likerima napravljenima od vina ili fermentiranog voća. Rakije se piju prije jela da potaknu apetit ili poslije jela da potaknu probavu. Samo budite pažljivi: iako se ponekad tako ne čini, u voćnim rakijama ima dosta alkohola.

13. Bijela riba i blitva

Iako se na prvu čini pomalo obično, bijela riba i blitva jedno je od najpopularnijih dalmatinskih jela i lokalci to jedu nekoliko puta tjedno. Riba se priprema vrlo jednostavno, tek s nešto maslinovog ulja i začina. Blitva se pomiješa s krumpirima, a to je jelo u Dalmaciji toliko omiljeno da se Dalmatince naziva 'blitvarima'.

14. Kolač od badema

To je vrlo tradicionalan dalmatinski kolač, uglavnom od badema i sira. Pripravlja se u posebnim prilikama poput rođendana.

15. Rožata

Hvar, 120613.
Vrhunski hvarski restoran Gariful,osim najbolje morske hrane kao sto su ribe,skoljke i rakovi je poznat i po profesionalnom i gostoljubivom osoblju.Gariful koji se nalazi na pocetku hvarske rive pored pristanista za brodove je omiljeno mjesto jet set i celebrity gostiju iz cijelog svijeta.Vlasnik Garifula je hvaranin Ivan Gospodnetic.
Na fotografiji rozata sa jagodom.
Foto: Nikola Vilic  / CROPIX
Foto: Nikola Vilić / CROPIX

To je tradicionalna vrsta pudinga karakteristična za dubrovačko područje. Ime 'rožata' dolazi od riječi 'rozalin' što znači liker od ruže s kojim se puding prelijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:38