LJETO FOTOGRAFA

Što fotografi snimaju kada nisu na zadatku? I zašto im je baš ova fotografija važna

 PRIVATNI ARHIV

Što fotografi rade kada ne rade? Što rade kada ostave profesionalnu opremu i kada, kao i većina nas, osjete potrebu da zabilježe neki trenutak s ljetovanja? Isto što i mi. Uzmu svoj pametni telefon i fotografiraju.

Zamolili smo neke od naših najboljih fotografa da nam ustupe po jednu od svojih ljetnih, privatnih fotografija. One, naravno, nisu tehnički savršene, možda bi, da su radili kao profesionalci napravili novu, bolju verziju, potražili drugi kut, kadar... Rađene za privatnu upotrebu, s namjerom da se nikada ne publiciraju, one i ne trebaju biti savršene. Draž ovih fotografija je u njihovoj neobaveznosti. Nastajale su usputno, slučajno, onako kako se već rade fotografije s ljetovanja. Kao pokušaj da se uhvati trenutak koji nam je, iz nekog razloga, poseban.

Svaki od fotografa uz fotografiju je priložio i kratak opis, naveo mjesto i vrijeme kada je fotografija nastala i - zašto im je, zapravo, važna.

Danijel Soldo

'Fotografija je snimljena u srpnju na Dugom otoku pokraj svjetionika Dugi. Pas se zove Simba. Prijateljičin pas slučajno je stao iza mene,rekoh zašto on i ja ne bismo imali jedan selfi. Bio je pakleno vrući dan. Snimljeno je mobitelom', kaže Danijel Soldo.

Boris Kovačev

'Ovo, zapravo, nije ljetna fotografija. Snimljena je u ožujku u Bangkoku na Tajlandu, iPhoneom. Prikazuje Rot Fai Market Ratchada, noćni sajam na otvorenom. Draga mi je jer je na njoj hrpa različitih boja. Nema tu neke filozofije', kaže Boris Kovačev.

Neja Markičević

'Fotografija je nastala zadnjeg dana mog godišnjeg u Mulinama na otoku Ugljanu. Iako Ugljan nije najljepši, najsunčaniji ili najzeleniji otok na Jadranu, meni je najdraži i tamo pronalazim mir već 20 godina u kući prijateljice iz djetinjstva. Snimljeno iPhoneom', kaže Neja Markičević.

Jure Mišković

'Na fotografiji je moje imanje u okolici Zadra. Srpanj je. Na ovom mjestu provodim gotovo svaki slobodan trenutak. Nažalost, nema ih dovoljno. Na toj parceli uzgajamo aromatično bilje. Fotografiju sam snimio mobitelom', kaže Jure Mišković.

Sandra Šimunović

'Fotografija je snimljena u Aquarius klubu na Zrću 14. kolovoza. Na njoj su moja djeca, Lara i Filip, koji se kupaju u staklenom bazenu vip lože. Posljedica je jednog lijepog novog poznanstva s gospođom Anom. Fotkana je Samsung mobitelom', kaže Sandra Šimunović.

Tom Dubravec

'Fotografija je snimljena na cesti Vrgorac-Makarska na predjelu Stupica poviše mjesta Drašnice 12. kolovoza oko 19.30. Upravo sam završio zadatak za novine i baš na tom prijevoju shvatio da je počeo moj odmor. Snimljena je mobitelom', kaže Tom Dubravec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:48