VELIKA ŠKRTICA

Zašto u Hrvatskoj agencije u cijenu putovanja avionom nikad ne uračunavaju zrakoplovnu taksu?

 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Postoje samo dvije stvari na koje se bez greške svaki put uspijem zeznut.

Prva, kad samoj sebi pošaljem mail pa radosno potrčim prema smartphoneu da vidim tko mi se to javio (nevjerojatno, dogodi se baš svaki put).

Druga, kad pomislim da sam uspjela pronaći jeftini avioaranžman preko neke turističke agencije pa na trećoj stranici, negdje u rubrici “cijena ne uključuje”, naletim na usputnu informaciju da je na moje povoljno putovanje potrebno nadoplatiti zrakoplovne takse.

Naravno da su to uvijek cifre od tisuću plus kuna i naravno da se moji snovi o kasnom ljetu u Rimu slome zajedno sa živcima zbog ove iritantne domaće prakse.

Kažem domaće, jer ako ste ikad tražili avioaranžman preko neke slovenske turističke agencije, tamo vam se ni pod razno nije moglo dogoditi da vam crvenim slovima istaknuta cijena oglašenog putovanja ne bude finalni iznos koji trebate platiti, zajedno s taksama i svim ostalim dodacima.

Dakle, ako u Sloveniji piše da vaše avioputovanje do Rima stoji 350 eura, onda je cijena 350 eura i nema tog slovenskog travel agenta koji će vam pred ukrcaj u avion u ruke tutnuti papir na kojem piše da na tu cijenu treba platiti još taksu za aerodrom, dodatak za pokretne stepenice, naknadu za avionski pojas i napojnicu stjuardesama.

Domaćih kontra primjera je dotle toliko da ne znaš odakle krenuti.

Nasumično otvaram stranice agencije Integral i pod rubrikom “Europska putovanja avionom” odabirem Atenu.

Odmah mi se pojavljuje lijepa sličica Akropole i informacija “od 1990 kuna”, nakon čega me misli već prebacuju u neki grčki restoran u kojem slušam zvuke sirtakija i uživam u domaćoj metaxi.

Ipak, kad odaberem putovanje, negdje pri dnu stranice, ispod nekoliko kartica teksta programa i zeleno istaknute cijene od 1990 kuna ugledam tekst: Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka 990 kuna.

Nema šta, aranžman je u samo nekoliko sekundi poskupio 49,7 posto, što je rast cijena kakve se ne bi posramili ni ovi u Sotheby’su.

Praksa je iritantna, ali nažalost sasvim legalna jer se na Hrvatsku još uvijek ne primjenjuje posebna Europska direktiva koja određuje da se cijene avioaranžmana moraju objaviti na način da u sebi sadrže sve usluge uključene u paket, a time i zrakoplovnu pristojbu.

Kako pojašnjavaju u agenciji Kompas koju smo zamolili za objašnjenje, turistička agencija smatra se posrednikom u prodaji zrakoplovnih karata i kao takva obvezna je iskazati onu cijenu karte po kojoj je nudi i zrakoplovna kompanija.

“Međutim, iznos zrakoplovnih taksi promjenjiv je sve do kupovine karte, a kako agencije u pravilu rezerviraju avionska sjedala i do 8 mjeseci prije putovanja, velika je vjerojatnost da će se cijene taksi mijenjati. Zbog toga se zadržava mogućnost da se promijeni samo iznos pristojbe, a da cijena aranžmana ostane ista”, pojašnjavaju nam iz ove agencije.

Tih će se pravila domaći touroperatori, tvrde u Kompasu, najvjerojatnije morati pridržavati do 1. srpnja 2018. godine kad je izgledno da će se direktiva primjenjivati i na Hrvatsku.

Ako vas raduje što ćete od ljeta 2018. napokon odmah znati punu cijenu vaših avioputovanja, iz agencija poručuju da će se primjena direktive - dogoditi na vašu štetu.

“Za domaće putnike ovakav je sistem prikazivanja cijena povoljniji jer se europske agencije štite od promjene iznosa pristojbi na način da unaprijed kroz višu cijenu aranžmana (koja onda uključuje i pristojbe) pokušavaju smanjiti rizik očekivanog povećanja cijene zrakoplovnih pristojbi”, poručuju iz Kompasa.

Drugim riječima, od 2018. u startu će vam naplatiti više, kako bi se osigurali ako cijena taksi naraste.

Niste valjda zbilja očekivali da će za taj rizik odgovarati netko drugi?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 20:02