SPONTANOST JE PRECIJENJENA

ISKRENA ISPOVIJEST ŽENE KOJA SE PRESTALA SEKSATI S MUŽEM, A ONDA IZVELA OGROMNI ZAOKRET 'Sada spavamo dvaput tjedno, ali uz jedan uvjet'

 Facebook
 

Novinarka i vlasnica stranice vodiča kroz Orlando na Floridi, Kristen Manieri, živi vrlo ugodan život s mužem Marcom i dvoje djece. No, da bi došla do tog stupnja morala se, kako kaže, itekako potruditi, posebno nakon što je u braku nestalo ‘kemije’, a seksualni im je život potpuno zamro. Za Huffington Post je opisala kako je s mužem na koncu postigla kompromis s kojim su oboje već godinama i više nego zadovoljni.

Već godinu dana nakon što su započeli vezu, Kristen više nije osjećala želju za seksom. Uvijek bi se prepustila i opustila kad bi muž predložio, no sama više nije imala taj impuls. Znanstvenici i seksualni stručnjaci uglavnom tvrde da se ta prekretnica dogodi u svakoj dugoj vezi pod utjecajem psiholoških promjena zbog snažnije povezanosti i intimnosti, a potom i zbog svakodnevnice u kojoj parovi ili nemaju vremena ili su preopterećeni. Premda su ljudi toga svjesni, to ne znači da se promjena prihvaća lako. S tim se slaže i Kristen:

‘Još kad svemu tome dodate djecu i konstantni umor koji dolazi s njima, probleme s vlastitim izgledom i druge hormonalne promjene, gotovo svaka žena klone. Što se mene tiče, seks je u potpunosti nestao iz naših života. Šest godina i dvoje djece kasnije ne samo da nikad nisam razmišljala o seksu, nego me nije privlačio ni kad bi ga muž predložio. Ono što sam htjela bilo je više sna, vremena za sebe, sat vremena više za pospremanje stana, kavu s prijateljicama, priliku da dovršim roman koji sam počela čitati prije više mjeseci, pedikuru, putovanje bez djece i vrijeme da se unesem u neku seriju. Sve to s popisa, a i još jedno stotinjak drugih stvari, bilo mi je važnije od dobrog seksa.’

S druge je strane bila svjesna da tako brak ne može opstati, a željela je da i ona i muž uživaju u sretnom braku. Žalila je za vremenima kad su bili bezbrižni, kad je život bio zabavan, lagan i seksi. No, kako je bila svjesna svega i realna, znala je da nešto mora učiniti pa je iskoristila svoju urođenu organiziranost i učinkovitost. Slučajno je u jednom magazinu pročitala članak o dogovorenom seksu i ideja joj se odmah svidjela.

‘Odmah sam vidjela dvije prednosti ovog strastvenog plana. Prvo, znala bih kad će se dogoditi pa bi se mogla psihički pripremiti. I drugo, dobila sam bezrezervu dozvolu da odbijem seks bilo koji drugi put bez trunke krivnje’, piše u članku.

Kako sama priznaje, početak je bio nezgrapan jer su već zaboravili kako jedan drugoga opustiti i uzbuditi. No, njihov dogovoreni seks sad traje već četiri godine!

‘Shvatili smo da premda dogovorenom seksu nedostaje spontanosti, uvijek svjesno možemo dodati neki novitet, novu pozu ili iznenadni seksi razgovor. Mogla sam se fizički pripremiti, otuširati se, odjenuti seksi donje rublje, a onda bi još atmosferu začinili svijećama, glazbom, aromaterapijom… Priznajem, nije to bila erupcija strasti i emocija kao na početku, ali bez obzira, bio je - seks! A tko bi odbio seks dvaput tjedno? Marc sigurno nije’, priznaje Kristen.

I nakon četiri godine, njihov dogovor još uvijek stoji i oboje ga se drže, čak i tijekom godišnjih odmora, mjesečnice, kad su u posjetu obitelji, praznika, bolesti, poslovnih putovanja… To, naravno, ne znači da nikad nema trzavica:

‘Ako postoji negativna strana rasporeda za seks, onda su to oni trenuci kad mi se javi spontana želja za seksom, a vjerujte, Marc je prepozna istog trenutka kao što orao prepozna miša u polju. Naime, tad mi je teško prepustiti se strastima. Zbilja uživam u našim dogovorima i trebala bih naučiti biti fleksibilnija.

Seks, kako sam s vremenom otkrila, nije samo ugodan dodatak vezi. On je ono što nas drži u vezi. Ljubav, iskrenost, podrška, zajedništvo, ranjivost i kvaliteta razgovor sve su to karakteristike dobrog braka, no bez seksa to je samo prijateljstvo. Da, udana sam za svog najboljeg prijatelja već 13 godina, ali istovremeno sam udana za svog ljubavnika i namjeravam zadržati taj aspekt našeg života dokle god smo živi.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:53