ŽENE SE VIŠE NE ŽELE KONFORMIRATI

KAKO ŽENE VARAJU DRUKČIJE OD MUŠKARACA Za muškarce je varanje pitanje mogućnosti, dok žene na preljub gledaju drukčije

 Profimedia, Caia Image
Spisateljica Michèle Binswanger objasnila je zašto vjeruje da društveni položaj žena utječe na naša stajališta o monogamiji

Društvo na varanje partnera gleda iznimno nepovoljno, pogotovo kada je žena ta koja vara. The Independent piše da se ženama dugi niz godina govorilo da ne izražavaju svoje seksualne želje, govore otvoreno o seksu i da budu savršene lojalne partnerice muškarcima.

Neke studije kažu da muškarci uistinu varaju više od žena. Neke brojke kažu da će čak 70 do 80 posto muškaraca u jednom trenutku prevariti svoju partnericu dok će to napraviti samo 30 do 40 posto žena.

Međutim, žene se više ne žele konformirati.

Jedna od žena koja odbija igrati po tim pravilima je švicarska novinarka i spisateljica Michèle Binswanger, autorica knjige 'Varanje: Priručnik za žene' ('Fremdgehen: Ein Handbuch für Frauen').

'Žene češće od muškaraca podliježu društvenim pritiscima i na njih se uvijek vršio veći pritisak da se po pitanju seksa ponašaju u skladu s normama', rekla je Binswanger. 'Također, tradicionalno su žene imale manje prilike ne pridržavati se seksualnih normi jer su bile kod kuće s djecom.'

Prevladavalo je mišljenje da se žene u afere neće upuštati ako nisu u prilici upoznati potencijalne partnere. Ti su se stavovi tijekom posljednjih nekoliko desetljeća promijenili i danas žene drukčije gledaju na svoju seksualnost.

'Žene danas od svog seksualnog života očekuju više nego što su to očekivale prije 40 godina. Žele eksperimentirati i nezavisnije su', ističe Binswanger te dodaje da je tehnologija uvelike utjecala na seksualno oslobođenje žena i muškaraca.

Je li slanje privatnih poruka na društvenim mrežama varanje? Je li dozvoljeno staviti srce kao komentar na fotografiju na Instagramu?

Psiholozi kažu da se muškarci više brinu oko fizičkog varanja dok se žene više brinu oko emotivnog varanja. To objašnjava zašto muškarci i žene varaju iz nekad potpuno drukčijih razloga.

'Za muškarce je to pitanje mogućnosti', kaže Binswanger. 'Ako se nađu u savršenoj prilici i nije velika šansa da će ih uhvatiti, vjerojatnije je da će prevariti partnericu. Žene uobičajeno imaju više prilika, ali i drukčije razloge.'

Razgovarajući sa ženama za potrebe svoje knjige, Binswanger je otkrila da je većina žena koja je prevarila svog partnera to učinila jer su na jedan način ili drugi bile frustrirane. 'Mnoge su se osjećale nepoželjno, isključeno iz života ili jednostavno nesretno pa su potražile uzbuđenje.'

Spisateljica kaže da se to događa podsvjesno te da žene tek nakon što ih se uhvati u preljubu shvate zašto su to napravile. Binswanger međutim kaže da varanje u nekim slučajevima može biti dobra stvar.

'Varanje je kod nekih žena s kojima sam pričala dovelo do ponovnog otkrivanja seksualnosti, požude, potreba i želja. Rekle su mi da ih partner nikada nije slušao i da se godinama ta situacija nije mijenjala sve dok ih nisu prevarile', rekla je Binswanger.

'Ako veza preživi preljub i oba partnera uspiju to iskustvo pretvoriti u nešto pozitivno, tada njihova ljubav može i očvrsnuti.'

Binswanger nadalje smatra da se odnos prema vezama i monogamiji treba promijeniti, pogotovo kada je riječ o ženama. 'Žene se tijekom povijesti discipliniralo zbog njihove seksualnosti i nije im se dopuštalo da seksu pristupaju kako žele. Naravno, nekad se teško boriti protiv osjećaja ljubomore, međutim seks je super i ne bi trebalo biti tako teško dopustiti osobi koju volimo da se seksa s drugim ljudima.'

Možda ne bi trebalo, ali je. Jednostavno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:35