RAZOTKRIVANJE PRELJUBNIKA

NOVI BRITANSKI FORMULAR ZA RAZVOD IZAZVAO ŽESTOKE REAKCIJE 'Traže nas da imenujemo i osramotimo prevarante'

Odvjetnici tvrde da novi formular za razvod koji je britanska vlada predstavila ovaj tjedan poziva ljude da 'imenuju i osramote' osobe zbog prevare, piše BBC.

Redizajnirani formular koji se koristi prilikom predaje zahtjeva za razvodom u Engleskoj i Walesu ima predviđeno mjesto za ime i prezime osobe s kojom je jedan supružnik prevario drugoga. Odvjetnici međutim tvrde da uvlačenje treće strane u razvod dovodi do povećanja složenosti procesa. Osim toga, smatra se kako bi ovaj potez Vlade mogao dovesti do povećanja broja optuženih za prevaru.

Ministarstvo pravosuđa Velike Britanije tvrdi da oni koji predaju zahtjev nisu obvezni imenovati preljubnike: 'Mi nikada ne imenujemo treću stranu. To odmah poveća jačinu konflikta. Za to nema potrebe. Međutim, kako je kućica uvrštena u formular, postoji određeni pritisak da je se popuni', rekla je Margaret Heathcote, potpredsjednica odvjetničke skupine Resolution.

Online verzija zahtjeva za razvod ažurirana je kako bi cijeli proces bio prilagođeniji korisnicima, pogotovo zato što neki prođu kroz razvod bez ikakve pravne pomoći. Uputstvo na formularu jasno kaže da 'inače nije nužno' imenovati osobu s kojom vas je partner prevario. Međutim, Georgina Hamblin, direktorica odvjetničkog ureda Vardags, tvrdi da većina ljudi tu uputu ili neće ni pročitati ili će je ignorirati.

Starija verzija formulara dopuštala je predavačima zahtjeva da imenuju suodgovorne za razvod gdje god je to bilo prikladno: 'U novoj se verziji od vas jasno traži da imenujete osobu s kojom vas je vaš partner prevario', objašnjava Hamblin. 'To je pozivnica koju osoba slomljenog srca neće moći odbiti.'

Odluči li se osoba imenovati preljubnika tada on postaje dijelom sudskog procesa. Toj će se osobi tada slati kopije materijala koji ulaze u spis predmeta, a dobit će i priliku aktivno sudjelovati u rješavanju spora. Ako ne odgovore za bilo koji zahtjev suda, spor se može odgoditi, a imenovani preljubnici mogu biti kažnjeni.

Hamblin kaže da 80 posto njezinih klijenata koje zastupa prilikom razvoda želi uključiti treću stranu kako bi dobili šansu da im kažu što o njima misle. 'Predavač zahtjeva u tom slučaju izgleda dosta loše i suci na takav potez gledaju nepovoljno. U pravilu klijente od toga odgovaramo', dodala je.

'Oduvijek je bilo moguće imenovati osobu s kojom je jedan partner prevario drugoga, međutim to nije obavezno. Nije bilo ni prije, a nije niti sada. Svejedno, treba reći da je to relevantan podatak u svim brakorazvodnim parnicama', rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:34