ZAŠTITA

PRAVA ISTINA O KONDOMIMA Evo zašto zapravo mnogi muškarci ne stavljaju prezervative tijekom spolnog čina

 CC/Pixabay

Kondomi među muškarcima nisu omiljeni jer su često neudobni, smanjuju osjećaj užitka i ne pristaju dobro, piše The Independent. U nedavno provedenoj studiji dvije trećine Amerikanaca priznalo je da kondome uopće ne koristi.

Vidjevši da evidentno postoji tržište za kondome koji bolje pristaju, tvrtka iz Bostona 'One' na tržište je izašla s kondomima u 60 različitih veličina koje ovise o duljini i debljini muškarčevog spolovila.

No, stručnjaci za javno zdravstvo nisu sigurni da će ove promjene značajnije utjecati na učestalost upotrebe kondoma.

Naime, razne su tvrtke i prije pokušale unijeti inovacije u kondome, međutim niti takav pokušaj nije uspio. 'One' je tu uskočio jer, kako kaže njihov predsjednik Davin Wedel, penisi su u prosjeku puno manji od prosječne veličine kondoma.

Kondomi su se do sada proizvodili tako da mogu zadovoljiti potrebe obdarenijih muškaraca dok bi oni kraćeg spolovila višak lateksa smotali kod baze penisa. To naravno nije značilo da kondomi nisu padali onima koji se nisu uklapali u industrijski standard.

Kondomi tvrtke 'One' imena 'myONE Perfect Fit' dolaze u veličinama od 12,4 do 24 centimetra i opsezima od 8,9 do 13 centimetara. No, sustav za mjerenje veličine ne koristi centimetre već nasumce odabrana slova i brojke. "Grozno je kada kupite mali kondom koji vam je svejedno prevelik", rekao je Wedel te otkrio da su njihovi kupci tijekom inicijalne prodaje kupili barem jedan kondom u svih 60 veličina.

"Kod standardnih kondoma problem je klizanje, a kada bih više smotao prekinula bi mi se cirkulacija", rekao je Shawn Reimund (34) iz Teksasa. On je pronašao sreću u modelu B17.

Unatoč tome što su pokušali napraviti kondom za svakoga, Wedel kaže da se određena stigma još uvijek veže uz kondome. Gotovo sedam posto žena je u nedavnom istraživanju reklo da su kondomi koje su nosili njihovi partneri padali ili pucali. To je, naravno, u slučaju da su ih nosili jer je isto istraživanje otkrilo da je nenošenje kondoma još uvijek česta pojava.

Muškarci koji su spremni priznati da imaju male penise i onda o tome pričati na Redditu su komentirali nove kondome tvrtke 'One' te zaključili da se radi o pozitivnom koraku. Neki od njih su rekli da bi bilo bolje da se radilo na kondomima koji nisu od lateksa, a ne na kondomima specijalnih veličina. Standardni su im, kako kažu, većinom dobri.

Istraživačica seksualnog zdravlja Debby Herbenick kaže da je uz specijalne veličine važno educirati muškarce i žene o kondomima. "Većina muškaraca je OK s postojećim kondomima, ali ako se oni osjećaju bolje dok nose specijalne, ni to nije loša stvar", zaključila je Herbernick.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:47