RIJEČI KAO AFRODIZIJACI

ŠTO UČINITI KADA NESTANE STRASTI U VEZI Znanstvenici otkrili neočekivano rješenje za ugasli žar

Kod mnogih parova želja za seksom opada tijekom godina. Nije neobično da partneri koji se na početku vezu jedva mogu suzdržati postepeno izgube interes jedan za drugim. Međutim, novo istraživanje nagoviješta da postoje način da se ta strast održi ili ponovno probudi.

Istraživanje objavljeno u Časopisu osobnosti i socijalne psihologije, a koje su proveli Gurit Birnbaum, profesor psihologije na Interdisciplinarnom centru Herzliya i Harry Reis, profesor psihologije sa Sveučilišta u Rochesteru, pokazuje da partneri koji su međusobno obazrivi izvan spavaće sobe mogu održati svoju želju za seksom. Podaci su pokazali da na želju kod žena obazrivost partnera utječe jače, nego kod muškaraca, premda je utjecajna i kod muškaraca.

'Obazrivost - što je vrsta intimnosti - je jako važna u vezi jer signalizira da je jednom osobi stalo do dobrostanja druge i to na način koji je uistinu jasan i informiran o tome što druga osoba stvarno želi i do čega joj je stalo', objašnjava Birnbaum.

Obazrivi su partneri spremni uložiti resurse u vezu te pokazati dubinsko razumijevanje. Zbog njih se veza doima posebnom, odnosno unikatnom, što je, barem kada govorimo o Zapadnim kulturama, ono što ljudi traže od romantičnih veza.

Istraživači su također htjeli riješiti paradoks 'intimnost-žudnja' koji se javlja u dugotrajnim vezama. Neki znanstvenici naime tvrde da dugotrajna intimnost može inhibirati, a ne povećati seksualnu želju. Na primjer, potreba za sigurnošću može se naći u koliziji s nesigurnošću i novinom tek započete romantične veze.

Prethodna istraživanja na tu temu nisu donijela definitivni odgovor kojim bi se ovo pitanje riješilo, međutim podaci istraživanja Birnbauma i Reisa sugeriraju da taj paradoks u određenim situacijama intimnost i žudnja nisu isključivi.

Posebni eksperimenti kojima se htjela otkriti povezanost intimnosti i smanjene žudnje otkrili su da će percepcija obazrivost partnera povećati osjećaj vrijednosti kod drugog partnera te da će se tada kod njega javiti povećana želja za seksom. Uočeno je žene snažnije reagiraju na obazrivost partnera te da kod njih takvo ponašanje rezultira snažnijim osjećajem poželjnosti.

'Ljubaznost se ne bazira na tome tko je partner i što on zapravo želi. Kada su partneri istinski obazrivi, veza se doima posebnom i unikatnom, a partneri se osjećaju poželjno i vrijedno. Dugoročno gledano, želja za seksom se hrani intimnošću, a obazrivost je jedan od najboljih načina da se vatra između partnera održi tijekom godina. Obazrivost je puno jača od bilo kakvog pirotehničkog seksa', zaključio je Birnbaum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 00:03