DIJELITI ILI NE

'SINE, SLOBODNO IM RECI NE' Majka opisala crticu iz dječjeg parka, njezina reakcija pokrenula neviđenu raspravu na društvenim mrežama

 Ilustracija/Profimedia, imageBROKER

- Čim smo došli u park, do moga sina dotrčalo je najmanje šest dječaka. Zahtijevali su da im preda svoj omiljeni kamion i Minecraft, figuricu iz 'Transformera'. Dječaci su ga već opkolili pokušavajući mu na silu uzeti igračke, a moje dijete ih je, vidno uznemireno, samo čvrsto stisnulo uz sebe. Kad me zbunjeno pogledao, mirno sam mu objasnila da im slobodno može reći ne. Ti isti dječaci odmah su dotrčali do mene i požalili se da moj sin nije htio dijeliti igračke s njima. I njima sam ponovila da dijete ne mora napraviti nešto, ako to ne želi - ovako je Amerikanka Alanya Kolberg na društvenoj mreži opisala anegdotu iz dječjeg parka.

Napisala je i kako su je drugi roditelji, samo zato jer je stala iza odluke vlastita sina, poprijeko gledali. Stoga je odlučila objasniti zašto se ne slaže s time da bi djeca u svakom trenutku i sa svima trebala dijeliti nešto svoje.

- Da primjerice meni, odrasloj ženi, u parku priđe potpuni stranac sa zahtjevom da mu dam svoj sendvič, naravno da bih mu rekla ne. Pogotovo ako to radi na silu, iako vidi da je meni zbog toga neugodno. Uostalom, tko je u ovoj priči iz parka zapravo nepristojan - moj sin koji ne želi dati svoje omiljene igračke strancima ili dječaci koji inzistiraju da im netko preda nešto što ni nije njihovo - pitala se majka, ni ne očekujući da će njezina objava pokrenuti toliko žustru raspravu na društvenim mrežama.

- Svima je u cilju naučiti vlastitu djecu da jednoga dana dobro funkcioniraju kao odrasli ljudi. I sama poznajem nekoliko odraslih, koji očito nikada nisu naučili dijeliti, ali puno je više onih koji drugima ne znaju reći 'ne', ne znaju postaviti jasne granice i izboriti se za sebe - objasnila je Alanya Kolberg.

Mnogi roditelji čestitali su joj na hrabrosti i načinu na koji odgaja sina Carsona, ali bilo je i onih koji su je prozvali sebičnom i lošom majkom, koja je loš uzor vlastitu djetetu.

- I djeca imaju pravo izbora. Od malih nogu bi trebali učiti da je sasvim u redu da sami donose odluke. Svoje dijete ne prisiljavam ni na što, pa ni na dijeljenje igračaka. Oni koji će to shvatiti kao neprijateljsko ponašanje, potpuno su u krivu - zaključile su druge majke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:57