OMOGUĆAVA MASTERCARD

HRVATSKI PARTY U POZNATOM SKIJALIŠTU 'Kada sam čuo Severinu i vidio cure kako u pancericama plešu na šanku, nije mi bilo žao što sam izgubio 361 kunu'

Jedan je početnik, a jedan prvak u snowboardu. Jedan je novinar i kulturolog, a drugi financijski bloger i ekonomist. Prvi put se susreću, a obojica će sedam dana u Sillianu, poznatom austrijskom skijalištu, biti na istom zadatku: trebaju pametno potrošiti svaki po 500 eura tako da pronađu što veće pogodnosti kupovine. Ali pod jednom uvjetom: jedan cijeli budžet troši na karticu i ne smije podizati niti plaćati gotovinom, a drugi smije plaćati samo gotovinom. Tko ostvaruje veće beneficije? Tko se bolje provodi? Tko ima više vremena za zabavu i opuštanje? Pratite avanture Krunoslava Šarića i Vida Barića u njihovim “Specijalnim izvještajima iz Silliana”

VID BARIĆ Bila je gužva i toplo, a cure su plesale na šanku u pancericama. U tom trenutku nije mi bilo žao što sam izgubio 361 kunu

Predzadnja noć bila je rezervirana za hrvatski skijaški party na donjoj postaji gondole skijališta u Sillianu. Taktički, roditelji su odradili svoju utrku na taj dan, a dječja je utrka bila na rasporedu idućeg jutra. Nakon završetka skijaškoga dana Gljiva se puni našim ljudima. Sve je počelo oko 17 sati, a ja stižem oko 18.30. U Gljivi zatječem domaću atmosferu - vrte se hitovi, od Severine do Senne M. Susrećem i Krunu i njegovu djevojku Maju te još nekoliko prijatelja koje sam upoznao proteklog tjedna. Ispijamo pivo (2,50 eura) i viljamovke (2,50 eura). One me podsjećaju da sam u Austriji: poslužene su na klasični tirolski način - s čačkalicama na kojima su zastave različitih zemalja. Na nju je naboden i komad kruške koja nam hladi grla. Dio ljudi penje se na kružni šank, cupkaju u pancericama i plešu. Hvataju jedni druge za ramena i kruže oko šanka dok nam konobari nastavljaju točiti piće, očito dobro naviknuti na sve što se događa.

Idući dan skijamo i bordamo, koliko možemo, odlazimo na spavanje i u subotu ujutro krećemo natrag u Zagreb.

Stigavši kući, sjeo sam za stol i krenuo računati koliko sam točno dobio, a koliko izgubio time što sam sedam dana trošio samo gotovinu.

Ukupno sam devet puta bio na bankomatu.

Čak i prije nego što bi novac izašao iz uređaja, već sam na naknadama izgubio 7,50 kuna (bez obzira na iznos transakcije) te 2% od iznosa koji podižem. Uz nepovoljan tečaj od 8,03 kune za 1 euro, na svakih 50 eura s računa mi je skidano 401,5 kuna i uz to 15,53 kune za naknade, što je ukupno 417,03 kune. Drugim riječima, gubio sam 38,03 kune pri svakom podizanju navedenoga iznosa na nepovoljnom tečaju i naknadama.

To je više od dva Albertova espressa s napojnicom, odnosno točno dvije rakije koje je platila Austrijanka kad sam se na planini zatekao bez gotovine. U Hrvatskoj je to čitav ručak, negdje i s pićem.

Računam dalje: u devet odlazaka na bankomat, izgubio sam ukupno 361 kunu. Toliko stoji dnevna skijaška karta u Sillianu, a ostane mi još za tradicionalni austrijski desert Kaiserschmarrn ili pizzu, što smo znali objedovati u restoranu pokraj našega apartmanskog naselja.

Bilo mi je jasno kako bih bolje prošao da sam podizao veće iznose jer bih barem uštedio na naknadama, ali nikad to ne radim, jer sve što imam brzo potrošim ili se bojim da ne izgubim. Zato uvijek podižem manje iznose. Što se tiče vremena koje sam gubio odlazeći na bankomate, izračunao sam da sam u tjedan dana potrošio gotovo čitava dva sata koja sam mogao iskoristiti u druženju s prijateljima, bordanju ili čitanju romana na osunčanoj terasi restorana Gadein.

Sjetit ću se svega toga idući put kada krenem na put u inozemstvo.

KRUNO ŠARIĆ Evo zašto sam ja ipak bolje prošao od Vida na skijanju u Sillianu

Predzadnji dan zimovanja. Poslije 17 sati počinje najluđi after ski party u Gljivi. Ako još niste doživjeli da ste s gomilom praktički nepoznatih ljudi, a osjećate se kao s hrpom najboljih prijatelja, ovaj ćete party dugo prepričavati. Ono što ćete vjerojatno rado htjeti zaboraviti je buđenje sljedeće jutro, ali ne dajte se zavarati i prespavati zadnji dan. Svjež zrak, čista izvorska voda, šetnja do gondole, prefin skijaški doručak (domaća jaja i slanina) i nešto bolje od deserta - snijeg. S užitkom sam bordao i primjenjivao sve trikove koje sam naučio i vježbao ovih dana. Ipak, brže sam se umarao, snijeg je sve jače padao, vidljivosti na nekim dijelovima gotovo da nije ni bilo, stoga sam se ipak odlučio odmoriti.

I proanalizirati jesam li profitirao od toga što sam tjedan dana trošio samo na karticu ili bi mi bilo bolje da sam, kao Vid, trošio samo gotovinu?

U tjedan dana potrošio sam točno 491,52 eura.

Svi troškovi u Sillianu skidani su mi s računa po tečaju od 7,58 kuna za jedan euro, što je prilično dobro jer je prodajni tečaj eura u HNB-u 7,57 kuna. Znatno bolje od podizanja gotovine po tečaju 8,03 kn za jedan euro na bankomatima u Austriji. Vid je za podizanje gotovine s bankomata plaćao i naknade i proviziju. Bolje ćete proći ako eure kupite u Hrvatskoj, no tada riskirate da ih izgubite ili da vam ukradu veću količinu novca. Ili - kao Vid - da brže potrošite to što imate.

Hrvati, prema Mastercard® istraživanju, podjednako koriste kartice i gotovinu, i za shopping i plaćanje smještaja u inozemstvu, dok oko 10 posto ispitanika, kao i ja, gotovo sve kupnje u inozemstvu obavlja karticama.

Meni se to isplatilo.

Potrošio sam 3725 kuna, a da sam istu potrošnju ostvario po tečaju po kojem je Vid dobivao euro, to bi iznosilo 3946 kuna ili 221 kunu razlike. Uz to, nisam morao plaćati nikakve naknade, a Vid je u devet odlazaka na bankomat platio 140 kuna za naknade i provizije. Uštedio sam i 720 kuna prilikom zajedničke ponude Mastercarda i Atlasa, plaćajući aranžman karticom, te 143 kune na online rezervaciju i kartično plaćanje najma snowboarda i pancerica. Ukupno 1224 kune, a uz to ću još dobiti i nagradne bodove. Svakako je poželjno imati nešto gotovine za WC i kafiće u manjim mjestima koji ne primaju kartice kako ne bi bilo neplaniranih iznenađenja, no ja karticu preferiram iz više razloga: 1. Nosim manje gotovine u džepu, dovoljni su mi osobna/putovnica i kartica, što se u Sillianu pokazalo ne samo kao praktičnije nego i sigurnije rješenje. 2. Ako mi hotel pokušava naplatiti uslugu koju nisam koristio i to ne mogu riješiti na licu mjesta ili se račun za usluge šalje naknadno e-mailom kada sam već otputovao, jednostavno nazovem banku i stopiram transakciju dok se spor ne riješi. 3. Za bezgotovinska plaćanja u inozemstvu na kartici koju koristim, banka mi ne naplaćuje dodatne transakcije (međutim, za isplatu gotovine u inozemstvu provizija je 2% + 20 kn, pa to ne radim). 4. Putem mobilnih aplikacija uvijek imam potpunu kontrolu nad troškovima te u svakom trenutku mogu pogledati svaku transakciju, što mi je pružilo dodatan osjećaj sigurnosti i na ovom putovanju. 5. Prilikom svake kupnje prikupljam bodove u svom loyalty programu, a kasnije ih mogu zamijeniti za popust, nagradne milje, darove. Na kartici koju sam koristio tijekom sedam dana ovog putovanja, na pola sam puta do bodova koje ću zamijeniti za dodatnih 50 kuna.

-----------------------------------------------------------------------------------

Autor koristi Mastercard karticu. Evo zašto plaćanje Mastercard karticom na skijanju ove zime može biti isplativo. Sve pogodnosti plaćanja karticom provjerite OVDJE.

----------------------------------------------------------------------------------

Projekt je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Mastercarda, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:53