WANNACRY

AMERIKANCI UHITILI MLADOG HEROJA KOJI JE SVIJET SPASIO OD MASOVNOG HAKERSKOG NAPADA 'Da, spriječio je taj udar, a evo zašto mu je mjesto iza rešetaka'

Marcus Hutchins (u krugu)
 Symantec/Handout, L4bF0x / REUTERS, TWITTER
 

Gotovo 900 tisuća kuna otkupnine u bitcoinima koje su žrtve napada virusa WannaCry platile izvučeno je iz digitalnih novčanika koji su korišteni tijekom napada, piše The Guardian.

Gotovo tri mjeseca nakon što je napad WannaCryjem korisnicima računala diljem svijeta onemogućio pristup podacima i uzrokovao kaos u tvrtkama i institucijama poput britanskog sustava javnog zdravstva NHS te španjolske telekomunikacijske tvrtke Telefonica, otkriven je iznos koji je dosad izvučen iz bitcoin novčanika povezanih s WannaCry napadačima.

Tvrtka za praćenje ilegalnih transakcija u bitcoinu Elliptic tvrdi da je uplaćeni novac izvučen iz tri bitcoin novčanika. Pretpostavlja se da su novac uzeli hakeri koji su izveli napad.

Oni su od napadnutih korisnika tražili da im plate u protuvrijednosti između 1870 i 3740 kuna kako bi im ponovno omogućili pristup računalima i datotekama koje su na njima držali. Od 230 tisuća napadnutih računala diljem svijeta, za njih više stotina je plaćena otkupnina kako bi ih vlasnici ponovno mogli koristiti. Snage sigurnosti su korisnicima sugerirale da ne plaćaju ništa jer će time hakerima samo pomoći u organiziranju budućih napada.

Između 24. srpnja i 3. kolovoza više od 147 tisuća kuna izvađeno je iz tri novčanika, dok je ostatak izvađen rano u srijedu.

Malo je ljudi mislilo da će otkupnina ikada napustiti digitalne novčanike u koje je uplaćena budući da su žrtvama napada, a samim time i snaga sigurnosti, dane adrese novčanika. Premda se smatra da se bitcoinu ne može ući u trag na isti način na koji se to može tradicionalnim valutama, moguće je pratiti njegovo kretanje jer se svaka transakcija bilježi u glavnoj knjizi transakcija, tzv. blockchainu.

Smatra se da će upravo zbog te činjenice osobe koje su izvadile novac iz digitalnih novčanika bitcoin teško promijeniti u neku drugu valutu. 'Vjerujemo da će se određeni dio tog novca pretvoriti u Monero, kriptovalutu s fokusom na privatnost', rekao je suosnivač Elliptica Tom Robinson.

Moguće je da će osobe koje su novac povukle iz novčanika isti potrošiti na dark webu i time dodatno otežati posao snagama sigurnosti.

Uhićen kibernetički stručnjak koji je zaustavio "WannaCry" napad

Stručnjak za kibernetičku sigurnost kojemu se pripisuju zasluge za neutralizaciju globalnog napada malicioznog ucjenjivačkog softwarea početkom ove godine uhićen je pod s time nepovezanim optužbama za hakiranje, prema sudskim dokumentima objavljenim u četvrtak.

Marcusa Hutchinsa, istraživača zloćudnih softwarea sa sjedištem u Britaniji koji je na sebe privukao pozornost otkrivši način za onemogućavanje računalnog crva WannaCry u svibnju, priveo je FBI u srijedu u Nevadi, rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa, nekoliko dana nakon što su deseci tisuća hakera stigli u Las Vegas na godišnje sigurnosne konferencije Black Hat i Def Con.

Optužnica na američkom okružnom sudu u Wisconsinu optužuje Hutchinsa, poznatog i kao "MalwareTech", za reklamiranje, rasparčavanje i zarađivanje na zloćudnom računalnom kodu poznatom kao Kronos koji je krao internetske bankovne identitete i podatke o kreditnim karticama. Ta Hutchinsova navodna aktivnost zbivala se između srpnja 2014. i srpanja 2015., prema optužnici.

Hutchinsa su u krugovima kibernetičke sigurnosti proglašavali za junaka zbog njegove uloge u zaustavljanju napada WannaCry koji je u svibnju zarazio stotine tisuća računala i prouzročio poremećaje u tvornicama automobila, bolnicama, prodavaonicama i školama u više od 150 zemalja.

Dužnosnik ministarstva pravosuđa rekao je kako njegovo uhićenje nije povezano s WannaCry. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:08