WWDC 2017.

APPLE PONOVNO IZMIŠLJA KUĆNI AUDIO SUSTAV Novi pametni zvučnik naučit će kakvu glazbu volite, a novi iPhone dolazi s ugrađenom proširenom stvarnosti

Potpredsjednik Applea John Ternus
 Stephen Lam / REUTERS

Na Appleovoj tradicionalnoj godišnjoj konferenciji Worldwide Developers Conference (WWDC) u kalifornijskom San Joseu u ponedjeljak su predstavljeni noviteti, kako oni za developere, kojima je konferencija prvenstveno i namijenjena, tako i oni za potrošače. Kao što je najavljeno, dočekali smo iPhone s proširenom stvarnošću i pametni zvučnik.

Šef Applea, Tim Cook, otvorio je konferenciju predstavljanjem novog pametnog zvučnika, HomePod, za kojeg je rekao da će ‘ponovno izmisliti kućni audio sustav’. Konkurencija su mu Amazonov Echo i Googleov Home, a zvučnički sustav koji integrira Siri i prvenstveno je namijenjen pametnom domu, ponudit će vam svašta, od puštanja glazbe preko vijesti do servisnih informacija.

‘Želimo ponovno izmisliti glazbu u domu kao što smo popularizirali glazbu na mobitelima. Doista smatramo da ovime pružamo novu razinu iskustva slušanja glazbe’, rekao je Cook.

Tim Cook, CEO, speaks during Apple's annual world wide developer conference (WWDC) in San Jose, California, U.S. June 5, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS
Šef Applea Tim Cook

HomePod od 349 dolara (2300 kuna), koji bi se u prodaji trebao naći kasnije ove godine, ima nekoliko zvučnika i ugrađeni woofer, a radi sa servisom Apple Music i Siri. Poznatu digitalnu asistenticu Siri, koja je iz generacije u generaciju sve složenija, žele pretvoriti u ‘muzikologa’ koji uči i prepoznaje glazbeni ukus osobe te prema tome bira pjesme. Potpredsjednik Applea, Phil Schiller, rekao je da su napravili ‘najveći mozak ikad viđen u zvučniku’. Osim što pomoću Siri uči navike korisnika, prilagođava se svakoj pojedinoj prostoriji u kući, a može se povezati i sa stereo sustavom.

Predstavljen je, očekivano i novi iOS 11, operativni sustav na kojem će raditi dugo očekivani iPhone 8. Sami uređaj nije predstavljen na ovoj konferenciji i očekuje se da će ga otkriti u rujnu.

John Ternus, Vice President, Mac and iPad Hardware Engineering speaks under a graphic of price points for the Macbook laptop family during Apple's annual world wide developer conference (WWDC) in San Jose, California, U.S. June 5, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

Novi software po prvi puta uključuje elemente proširene stvarnosti tako da korisnici mogu integrirati virtualne predmete na stvarne elemente na fotografijama (nešto nalik na Snapchat). Redizajnirano je sučelje preko kojeg korisnici brž i lakše mogu doći do postavki ili pjesama koje često koriste.

iMacovi su poboljšani višom rezolucijom prikaza i bržim procesorima, kao i iMac Pro sa 27-inčnim ekranom koji će biti dostupan tek krajem godine. No, iz tvrtke ističu da se radi o najsnažnijem Macu ikad proizvedenom. Cijena će mu biti najmanje 4999 dolara (gotovo 33.000 kuna), a nove mašine dolaze s unaprijeđenim grafičkim karakteristikama i po prvi puta s ugrađenom virtualnom stvarnošću, piše Verge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:37