EVOLUCIJA, IPAK NE REVOLUCIJA

Apple predstavio nove iPod-ove i novi iPhone 5: 'Najtanji, najbrži i najbolji iPhone koji smo ikada ponudili'

Apple je danas, između ostalog, predstavio iPhone 5. Novi smarthphone iz Appleove radionice je, kako sami kažu, "najtanji, najbrži i najbolji iPhone koji su dosad ponudili". Uređajem upravlja novi Apple A6 čip, 2x brži procesor, 2x brža grafika, a dolazi uz iOS6. Imat će duži vijek trajanja baterije, a nova 8 megapikselna kamera ima rezoluciju od 3264x2448 piksela.

iPhone 5 bit će dostupan u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Njemačkoj, Japanu, Hong-Kongu i SIngapuru 21. rujna. Do kraja godine bit će dostupan u 100 zemalja kod više od 200 telekom operatera.

Kako je proteklo predstavljanje novih gadgeta iz Appleove radionice pročitajte u nastavku:

NOVO 20:53 Sviraju i treću pjesmu, 'Walk'.

20:48 Prva pjesma bila je 'Times Like These', sada sviraju 'My Hero'.

20:42 Na scenu dolaze glazbeni gosti iznenađenja - bend Foo Fighters.

- Oni nisu samo jedan od najpopularnijih bendova na svijetu, oni su također jedan od najtalentiranijih.

- Ako ih niste vidjeli prije, sad ćete otkriti zašto, rekao je Cook.

20:39 Tim Cook ponavlja ključne točke prezentacije:

- Nova linija novih glazbenih uređaja.

- Novi iTunesi.

- I iPhone 5. Najtanji, najbrži i najbolji iPhone koji smo ikada ponudili. Dolazi uz iOS6.

- Samo Apple mogao je integrirati i objediniti te usluge. Apple nikad nije bio jači nego sad, i to je zahvaljujući predanosti i kreativnosti naših zaposlenika diljem svijeta, rekao je Cook.

20:33 Apple je proveo tri godine dizajnirajući nove slušalice - EarPods. Apple je skenirao stotine ušnih školjki kako bi otkrio zajedničke karakteristike koje dijeli većina ušiju. Dizajnirane su da usmjeravaju zvuk ravno u zvučni kanal.

20:28 Novi iPod Touch ima bateriju koja će mu omogućiti do 8 sati gledanja videa ili čak 40 sati puštanja glazbe.

Po prvi puta, iPod Touch imat će i iSight kameru, rezolucije 5 megapiksela s auto-fokusom i bljeskalicom.

20:22 Novi iPod Touch ima samo 6,1 milimetar debljine, i teži samo 88 grama. Ima 4-inčni ekran, i A5 dvojezgreni procesor. Navodno je sedam puta brži od iPoda prošle generacije.

20:20 Predstavlja se iPod Touch pete generacije.

- Ovo je najpopularniji uređaj za puštanje muzike na svijetu, no također je i najpopularniji uređaj za video-igre. Dostupno je preko 175.000 igara, 150 milijuna igrača spojeno je na Game Center.

20:17 iPod Nano sedme generacije 'najbolji je Nano koji smo do sada napravili', rekao je Joswik. Ima ekran od 2,5 inča, multi-touch, i dolazi u sedam boja: aluminij, crna, ljubičasta, zelena, plava, žuta i crvena.

Može se koristiti i za gledanje fotografija i videa.

Ima i ugrađeni fitness program i pedometar.

Opremljen je i Bluetooth tehnologijom, te također koristi novi 'Lightning' konektor.

20:15 Greg Joswik priča o iPod-u. Apple je do sada prodao 350 milijuna iPodova.

- Pripremite se. Novi iPodovi dolaze, rekao je Joswik.

- Htjeli smo iskoristiti priliku da u cijelosti izumimo novi iPod Nano.

20:05 Eddie Cue predstavlja novosti u Appleovom glazbenom servisu iTunes. Apple je intergrirao Facebook 'lajkove' u iTunes online trgovinu.

20:01 iPhone 5 bit će dostupan u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Njemačkoj, Japanu, Hong-Kongu i SIngapuru 21. rujna. Do kraja godine bit će dostupan u 100 zemalja kod više od 200 telekom operatera.

iOS 6 radit će na svim starijim modelima iPhonea.

19:53 Završilo je predstavljanje iPhonea 5. Nije bilo niti riječi o NFC tehnologiji.

19:49 Nova aplikacija za dijeljenje slika vrlo je nalik Instagramu, ali omogućava dijeljenje slika i među privatnim grupama.

Siri, 'asistentica' koja prima glasovne naredbe unaprijeđena je za novu verziju iPhonea. Sada će razumijeti pitanja iz sporta, preporučivati filmove na temelju Rotten Tomatoes ratinga, i rezervirati stol u restoranu uz OpenTable aplikaciju. Čak će i objavljivati statuse na Facebooku.

Novi iPhone 5 dolazi u dvije boje - crnoj i bijeloj.

19:45 Predstavljena je i nova aplikacija za mape. Izgleda fantastično, ali vrijeme će pokazati može li se uistinu nositi s Google maps-om.

19:42 Predstavljen je i novi konektor - 'Lightning'. Čak 80 posto je manji od prethodnog, i može se uključiti u telefon bez obzira kako se okrene. Bose, JBL i Bang&Olufsen već rade na novim proizvodima koji će koristiti novi konektor. Prodavat će se i adapter za stare konektore.

19:36 Mobitel ima čak tri mikrofona - jedan na prednjoj strani, jedan na stražnjoj i jedan na rubu. To će pomoći aplikacijama poput Siri. Zvučnici su minijaturizirani i sada zauzimaju 20% manje prostora.

19:34 Video aplikacija ima poboljšanu stabilizaciju i može detektirati do 10 lica.

19:30 Novi iPhone 5 imat će duži vijek trajanja baterije. Očekuje se samostalan rad od 8 sati uz korištenje LTE mrežne veze, ili čak 10 sati na wi-fi mrežama.

Nova kamera ima rezoluciju od 3264x2448 piksela, ukupno 8 megapiksela. Moguće je fotografiranje 'panoramskih fotografija' od 28 megapiksela, koje će iPhone složiti od individualnih fotografija.

19:27 Rob Murray, izvršni producent u tvrtci EA, predstavlja demo igre Real Racing 3. Iako se pokreće na telefonu, izgleda kao da se vrti na igračoj konzoli.

19:22 Sve Apple-ove aplikacije bit će prilagođene novom, većem ekranu. U slučaju aplikacija drugih proizvođača, uređaj će ih prilagoditi svojem ekranu ili prikazivati s crnim okvirom oko aplikacije.

iPhone 5 može se koristiti brzim 4G LTE mrežama, uz koje može ostvariti brzine skidanja podataka do 100 megabita po sekundi.

Uređajem upravlja novi Apple A6 čip, 2x brži procesor, 2x brža grafika. Svaki detalj telefona napredak je u odnosu na iPhone 4S.

19:15 - Danas ćemo predstaviti iPhone 5, rekao je Tim Cook. Prostorija se zamračila.

- Ovo je najljepši proizvod koji smo ikada napravili!

Telefon izgleda poput slika koje su procurile na internet. Veći je od iPhonea 4S i tanji. Cijeli je od stakla i aluminija.

19:04 Predstavljanje je počelo s fokusom na lanac Appleovih trgovina. Trenutno imaju 380 trgovina u 12 zemalja, a u petak će po prvi puta otvoriti Apple trgovinu i u Švedskoj.

Tim Cook, izvršni direktor Apple-a predstavio je i prodajne rezultate Appleovih proizvoda. Apple je prvi na tržištu notebookova u SAD-u, a tržišni udio Apple računala rastao je 14 posto prošle godine.

- Živimo u svijetu nakon PC-a, rekao je Cook.

18:50 Novinari ulaze u Yerba Buena centar u San Francisku. Predstavljanje će započeti za 10-ak minuta.

-----------------------------------

SAN FRANCISCO - Tehnološki gigant Apple greškom je danas objavio četiri članka na svojim internet stranicama, nekoliko sati prije službenih najava novih proizvoda, koje se očekuju danas u 19 sati.

Članci, koji su ubrzo uklonjeni, u sebi su sadržavali objavu za tisak pod naslovom ‘Apple predstavlja iPhone 5’, kao i naslove ‘Apple predstavlja novi iPod Touch i iPod Nano’.

Očekuje se da će Apple predstaviti i novu verziju iTunesa.

Iako nisu poznati svi detalji i tehničke specifikacije novog iPhonea, u zadnjih šest mjeseci iz središta tvrtke u Cuppertinu curilo je više informacija nego prije bilo koje druge objave novog proizvoda, čak i ako uzmemo u obzir da je jedan od zaposlenika zaboravio prototip iPhonea 4 na stolu u baru.

Zna se sa sigurnošću da će novi iPhone imati ugrađenu podršku za 4G LTE mreže, a vjeruje se i da će posjedovati NFC tehnologiju (near field communication), koja će se koristiti za mobilno plaćanje.

Ako su slike uređaja koje su procurile na internet istinite, novi iPhone vjerojatno će imati i veći ekran - 4 inča u usporedbi s 3,5 inča na iPhoneu 4S.

No, osim promjena u operativnom sustavu, analitičari ne očekuju nikakva druga iznenađenja od Applea. Štoviše, većina stručnjaka vjeruje kako je Apple po prvi put u defanzivi prilikom otkrivanja novog proizvoda.

Do sada, iPhone je uvijek predvodio trendove u svijetu pametnih telefone, no ne i ovaj put. Tržište mobilnih telefona se promijenilo, i Samsung je uspio prestići prodajne rezultate iPhonea 4S čak i u Americi, gdje je potražnja za iPhoneovima najveća.

Većina konkurenata već ima telefone koji imaju ekrane od 4 inča ili veće, koji nude podršku za 4G mreže ili NFC tehnologiju, te će Apple, ukoliko ne uspije iznenaditi nečim neočekivanim, s novim iPhoneom samo hvatati korak s konkurencijom, umjesto postavljati nove trendove.

No, sam brand iPhonea bit će dovoljan da osigura pristojne prodajne rezultate. Tehnološki detalji na stranu, iPhone 5 će gotovo sigurno biti najprodavaniji mobitel na tržištu u nadolazećem periodu, a analitičari s Wall Streeta očekuju da će Apple prodati 10 do 12 milijuna primjeraka samo do kraja rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:40