NFC TEHNOLOGIJA

Budućnost pred vratima: Mikroplaćanje dodirom mobitela stiglo u Hrvatsku

Prvo će biti moguće kupiti novine na kioscima, vozne karte u javnom prijevozu i plaćati u malim trgovinama do iznosa od 100 kuna

Jedan od najvećih globalnih trendova na tržištu mobilne telefonije ovih dana stiže i u Hrvatsku, a riječ je o brzinskom plaćanju malih iznosa jednostavnim dodirom posebne konzole na blagajni prodajnog mjesta mobitelom. Tehnologija koja to omogućuje naziva se NFC ( Near Field Communication ), a prvi je kod nas uvodi Hrvatski Telekom. Nakon isteka testne faze koja će trajati do kraja listopada, komercijalno će je omogućiti svim korisnicima u Hrvatskoj bez obzira na to podržava li njihov mobilni telefon NFC ili ne.

Mnogi noviji modeli mobilnih uređaja, naime, osobito ako je riječ o smartphoneima, imaju već ugrađen čip koji omogućuje NFC komunikaciju, čime su ispunjeni svi preduvjeti za tzv. mikroplaćanje dodirom.

Posebna naljepnica

Vlasnici starijih mobilnih uređaja moći će kod Hrvatskog Telekoma nabaviti posebnu naljepnicu koju će moći zalijepiti na poleđinu svog telefona i time će dobiti NFC funkcionalnost.

NFC je karakterističan po tome što se koristi za plaćanje sitnijih iznosa prilikom kupnje u trgovinama, pa će tome biti prilagođena i ponuda artikala koji će se u Hrvatskoj moći kupovati na taj način, kao i način naplate.

Tako će prvo biti omogućena kupnja proizvoda na kioscima, poput novina i časopisa, zatim plaćanje karata za vožnju javnim prijevozom te plaćanje namirnica i ostalih sitnica u trgovinama maloprodaje. Maksimalan iznos po transakciji bit će ograničen na 100 kuna, dok će maksimalan mjesečni iznos koji će se moći platiti tako da se mobilni telefon koristi kao zamjena za gotovinu ili karticu biti 500 kuna. Korisnicima će se, na taj način generirani troškovi, naplaćivati preko računa za mobilni telefon na kraju mjeseca. Nedavno objavljeni rezultati istraživačke kompanije Gartner pokazuju da će se u budućnosti sve više usluga plaćati preko mobilnih telefona.

Rapidan rast

Prema njihovoj procjeni, trenutačno 212 milijuna ljudi u svijetu koristi mobilno plaćanje i procjenjuje se da će za četiri godine usluge mobilnog plaćanja koristiti 448 milijuna korisnika. Tehnologija NFC je pogodna i za druge primjene osim mikroplaćanja, poput korištenja raznih promotivnih ponuda, skupljanje i korištenje bodova iz programa vjernosti, kontrole pristupa, korištenja javnog prijevoza i još mnogo toga.

Da je riječ o velikom trendu, svjedoči i činjenica da su organizatori Olimpijskih igara u Londonu najavili da će se NFC tijekom održavanja tog velikog sportskog događaja koristiti za plaćanje i javni prijevoz, a Hrvatska je među prvim zemljama koja će uvesti NFC gotovo neposredno nakon Olimpijade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:14