VIRUS WANNACRY

CIJELI SE SVIJET NAŠAO NA UDARU VIRUSA! Računala napadnuta novom verzijom virusa koji od korisnika iznuđuje novce

Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Virus kojim je u petak napadnut sustav javnog zdravstva Velike Britanije NHS, paralizirajući rad bolnica diljem Engleske, istog se dana velikom brzinom proširio računalima diljem svijeta, piše BBC.

Napadi tzv. WannaCry virusom, odnosno Bitcoin virusom, dobro poznatim ransomware programom, prijavljeni su i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Rusiji, Španjolskoj, Italiji, Vijetnamu te Tajvanu. U ovom je trenutku nemoguće utvrditi jesu li napadi povezani. Prema sigurnosnoj tvrtki Check Point, ova varijanta WannaCry virusa nova je inačica.

Jedan istraživač cyber sigurnosti putem Twittera je objavio da je detektirao 36 tisuća infekcija virusom.

Bitcoin novčanici koji se povezuju s napadom se, prema pisanju BBC-a, već se pune novcima od uplata napadnutih korisnika.

Španjolski teleoperator Telefonica izvijestio je da je upoznat s hakerskim napadom, ali da korisnici i servisi nisu pogođeni. Energetske tvrtke Iberdrola i Gas Natural također su prijavili poteškoće u radu zbog napada. U Italiji je navodno napadnuti jedan računalni laboratorij.

Podsjećamo, sustav javnog zdravstva Velike Britanije NHS potvrdio je da je u petak izvedan cyber napad na bolnice diljem Engleske, piše The Guardian. Osoblje bolnica zbog posljedica napada nije moglo pristupiti računalima, a brojni su pacijenti prebačeni u druge ustanove na liječenje.

Računalni sustav NHS-a diljem zemljem napadnut je naočigled istovremeno, a 'pop-up' prozori putem kojih se od osoba za računalima tražio novac djelatnicima bolnica nisu dopustili da pristupe normalnom radu na računalima.

NHS je rekao da su upoznati s napadom te da će više detalja o napadu objaviti uskoro.

Prema prvim izvještajima, napadnute su bolnice na istoku i sjeveru NHS-ovog društva Hertfordshire, Barts Health u Londonu, NHS-ova društva sveučilišnog Partnerstva Essex, sveučilišne bolnice NHS-ovog društva Morecambe Bay, društvo NHS-ovih bolnica Southport i Ormskirk te društvo NHS-ovih bolnica za podučavanje Blackpool.

'U otprilike 12:30 su se naši email serveri počeli rušiti. Nakon toga se puno naših bolničkih sustava našlo izvan funkcije. Bitcoin pop-up virus pušten je na mrežu te korisnicima onemogućio rad na računalima. Od korisnika se putem virusa tražilo 300 dolara da nastave rad na računalu. Dalje od tog ekrana se nije moglo. Dobili smo uputu da ugasimo sva računala i čekamo daljnje upute', rekao je za The Guardian jedan djelatnik informatičke službe NHS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:25