I TO SMO DOČEKALI

CIJENA? PRAVA SITNICA Prednarudžbe za iPhone X počele su danas, hrvatski teleoperatori objavili koliko će vas stajati paketi

 Issei Kato / REUTERS
 

9569 kuna - točno toliko košta u slobodnoj prodaji iPhone X sa 64 gigabajta memorije. Model opremljen sa 256 gigabajta memorije stoji pak astronomskih 10.999 kuna.

Prednarudžbe za Appleov dugo iščekivani smartphone sa zaslonom od ruba do ruba počele su danas, a isporuke će krenuti 3. studenog. Navedene cijene odnose se na slobodnu prodaju, dok će kod telekoma biti moguće kupiti iPhone X na rate uz pretplatu. Naravno, kombinacije su vrlo brojne, ali ako usporedimo dvije opcije srednjeg ranga u Hrvatskom telekomu i Vipnetu dobit ćemo relativno sličnu situaciju (iako nešto jeftiniju kod Vipa). U Vipnetovoj tarifi Mobilna M u startu će za iPhone X sa 64 GB memorije trebati izdvojiti 2899 kuna i potom kroz 24 mjeseca plaćati još po 210 kuna mjesečno da bi se otplatila vrijednost uređaja od 7939 kuna. Na to treba dodati i cijenu tarife od 179 kuna, što će reći da se mjesečno mora izdvajati 389 kuna. Sve skupa, kroz period od dvije godine, iPhone X će koštati 12.235 kuna.

Kod HT-a i njihove tarife Najbolja L moguće je dobiti iPhone X bez ijedne lipe unaprijed, pa se vrijednost uređaja od 8480 kuna može raspodijeliti na 24 rate od po 345 kuna. Kada se tome doda i tarifa od 199 kuna, ispada da je potrebno mjesečno izdvajati 544 kune, odnosno sveukupno 13.056 kuna kroz dvije godine.

iPhone X, dakle, stoji ravno 3000 kuna više od bazičnog iPhonea 8, a ako cijenu preračunamo u dolare prema današnjem tečaju, doći ćemo do brojke od 1482, što je značajno više od 999 dolara za koliko se telefon prodaje u SAD-u. U eurima je to 1273 (njemačka cijena za ovaj Appleov model je 1149 eura).

S obzirom na sve probleme s kojima se Apple susreće u proizvodnji iPhonea X zbog iznimno kompliciranog sustava TrueDepth kamere za prepoznavanje lica, upitno je koliko će uopće primjeraka u startu biti alocirano za Hrvatsku. Pošto se nagađa da će na prvi dan prodaje biti dostupno samo između 2 i 3 milijuna primjeraka za cijeli svijet, ne bi trebalo biti iznenađenje ako će većina hrvatskih kupaca morati čekati i do nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci da se dočepa svog iPhonea X. Na to upozoravaju i hrvatski prodavatelji i telekomi, koji na svojim web stranicama navode kako dostupnost uređaja ne ovisi o njima pa da je vrlo lako moguće da će doći do dugotrajnih zastoja u isporukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:33