ZARAŽENE STOTINE TISUĆA

Danas je moguć gubitak interneta zbog 'DNSChangera'! Provjerite je li vaše računalo zaraženo

 YouTube
DNSChanger je funkcionirao tako da bi preusmjeravao internetski promet na stranice s plaćenim oglasima putem kojih bi cyber krimninalci ubirali zaradu

Tisuće korisnika diljem SAD-a i svijeta čija su računala zaražena zloćudnim programom nazvanim ‘DNSChanger’ danas strepi jer bi mogli ostati bez pristupa internetu nakon što FBI ugasi servere koji su im dosad osiguravali korištenje interneta. Za to se spremaju i pružatelji internetskih usluga, od kojih su mnogi implementirali različita tehnička rješenja kojima se nadaju doskočiti eventualnom problemu.

Ako još uvijek niste provjerili je li i vaše računalo zaraženo, to možete učiniti klikom ovdje .

Podsjetimo, DNSChanger je kružio internetom od 2007., a funkcionirao je na taj način da bi preusmjeravao internetski promet na stranice s plaćenim oglasima putem kojih bi cyber-krimninalci ubirali zaradu od korisnika zaraženih računala.

Autori DNSChangera, šest Estonaca, uhvaćeni su i privedeni prije otprilike osam mjeseci, kada su i ugasili server koji je preusmjeravao promet. FBI je tada uspostavio dva servera koja su zaraženim korisnicima omogućavali pristup internetu, no danas ističe sudski nalog koji je FBI-u dopustio taj neuobičajen korak.

Iako više ne može prouzročiti financijsku štetu, DNSChanger još uvijek predstavlja rizik po zaražena računala, a iako FBI već neko vrijeme upozorava korisnike da provjere je li upravo njihovo računalo zaraženo, procjenjuje se da ih ima još oko 250.000 koji ne znaju da su zaraženi. U svijetu je DNSChangerom zaraženo ukupno oko 750.000 računala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:57