VIŠE OD MILIJUN PREGLEDA

FACEBOOK NA UDARU ZBOG VIDEA UBOJSTVA Brutalnu snimku su skinuli, ali puno prekasno. Ljudi su zbog toga ogorčeni, njihove reakcije ne iznenađuju

Steve Stephens
 Stevie Steve/Social Media/ Handout / REUTERS

Steve Stephens (37) s male je udaljenosti u nedjelju u američkom gradu Clevelandu ustrijelio Roberta Godwina (74) dok se stariji gospodin vraćao kući s uskršnjeg obroka s obitelji.

Stephens je ubojstvo emitirao uživo putem Facebooka, a video brutalnog čina mogao se na njegovom profilu gledati dva sata nakon objave. Video je naposljetku uklonjen, ali ne prije nego što je pogledan više milijuna puta, preuzet, kopiran i objavljen na drugim internetskim stranicama.

Unuk žrtve, Ryan Godwin, putem Twittera preklinjao je ljude da prestanu dijeliti video ubojstva njegovog djeda. - Molim vas, molim vas, molim vas prestane ponovno objavljivati taj video i prijavite svakoga tko ga je objavio! To je moj djed. Pokažite malo poštovanja, napisao je.

Kada je uveo mogućnost emitiranja prijenosa uživo s ciljem da korisnici objavljuju sirovi i nemontirani sadržaj iz svojih života, Facebook vjerojatno nije na umu imao sadržaj poput Stephensovog. - Ovo je grozan zločin i ne dopuštamo takav sadržaj na Facebooku, rekao je glasnogovornik iz Facebooka.

Ovo nije prvi puta da Facebook da su prijenosi zločina bili 'sadržaj' na društvenoj mreži, piše The Guardian. Prošlog je mjeseca 15-godišnjakinja više puta silovana u Chicagu, a cijeli je napad emitiran na Facebooku. Tri su muškarca uhićena u siječnju u Švedskoj zbog moguće upletenosti u sličan događaj. Prošle je godine Korryn Gaines (23) uz pomoć Facebook uživo prenosila sukob s policijom koji je završio tako što je Gaines, inače majka jednog djeteta, ubijena. Na društvenoj su se mreži također mogli vidjeti videi zlostavljanja mladog muškarca s invaliditetom, umotvorine ubojice i zlostavljanje.

- Bilo je tučnjava, silovanja, samoubojstava... svi ti incidenti kao da su vodili prema ovome, rekla je Sarah T. Roberts, profesorica informacijskih znanosti na Sveučilištu u Kaliforniji Los Angeles i dodala: - Pitam se u kojem ćemo trenutku dio odgovornosti za ove činove prenijeti na platformu?

Društvene su mreže osigurale da teroristi, prosvjednici i narcisoidni kriminalci uvijek imaju pristup publici za svoje aktivnosti. - Društveni mediji uklonili eliminirali su međukorak između izvedbe i distribucije, rekao je Raymond Surette, profesor kaznenog prava na Sveučilištu Središnja Florida i dodao: - To je avenija za određene vrste prijestupnika koji svoju poruku žele poslati bez posrednika i montaže.

Pozornost koju pojedinci putem društvenih mreža mogu dobiti može biti opijajuća, a činjenica da se emitiranjem svojih zločina inkriminiraju nekim kriminalcima čini se ne smeta. - Bit poznat zbog nečeg lošeg nekima je prihvatljivije od života dobre osobe u anonimnosti, pojasnio je Surette te dodao da bi teroristi koji su izveli napad 11. rujna svoj pothvat sigurno emitirali putem društvenih mreža.

Surette sumnja da Facebook može spriječiti objavljivanje snimki zločina, ali smatra da društvena mreža ima odgovornost te snimke skinuti što je prije moguće. - Što je kraće na internetu, to je manja šansa da će se pojaviti imitator, dodao je Surette.

Facebook je u ponedjeljak popodne objavio tijek događaja koji su prethodili i slijedili nakon Stephensove objave videa ubojstva.

Stephens je prvo objavio video u kojem je najavio da će počiniti ubojstvo. Poslije toga je objavio video ubojstva, da bi u trećem videu priznao čin. Potpredsjednik za operativu u Facebooku Justin Osofsky rekao je da nitko nije prijavio prvi video te da je drugi video prijavljen 105 minuta nakon objave.

- Osumnjičenikov račun onesposobili smo 23 minute nakon što je video prvi puta prijavljen. Međutim, znamo da moramo biti bolji u tome, rekao je Osofsky.

Facebook je nedavno najavio da će uz pomoć umjetne inteligencije pokušati onemogućiti dijeljenje sadržaja nakon objave te se obvezao poboljšati proces revizije sadržaja.

Stephens je trenutno u bijegu, a stanovnici saveznih država Pennsylvanije, New Yorka, Indiane i Michiganu upozoreni su da budu na oprezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:58