MOTO Z

FOTO: NAJTANJI PREMIUM SMARTPHONE NA SVIJETU OD SADA DOSTUPAN I U HRVATSKOJ Uz njega se nudi i pregršt dodataka, otkrivamo koliko košta

Dugoočekivani Moto Z, najtanji premium smartphone na svijetu, od danas je dostupan za prodaju u Hrvatskoj. Uz njega, u prodaju je došao i pristupačniji model Moto Z Play, kao i dodaci za te telefone pod nazivom Moto Mods - dodatna baterija, projektor, zvučnik te fotografski dodatak.

Moto Z je telefon s uistinu odličnim 5,5-inčnim AMOLED zaslonom Quad HD rezolucije (što daje gustiću od 534 piksela po inču), izrađen je od aluminija i nehrđajućeg čelika i tanak je samo 5,2 milimetra (ako izuzmemo grbu kamere). Vrlo je i lagan, sa samo 136 grama. Moto Z dolazi s kamerom rezolucije od 13 optičkom stabilizacijom i otvorom blende od f/1.8. Kao i većina njegovih premium konkurenata iz Android svijeta opremljen je ponajboljim komponentama dostupnima ove godine - procesorom Snapdragon 820 te 4 gigabajta RAM-a, što bi trebalo jamčiti izvrsne performanse.

Naravno, kompromis kod ultratankih uređaja je baterija, koja kod Moto Z-a ima kapacitet od 2600 mAh, što bi ipak trebalo biti dovoljno za jedan dan rada. Prednja kamera od 5 megapiksela, inače, također ima bljeskalicu s prednje strane, kao i širokokutni objektiv. Fizička tipka s prednje strane ujedno je i senzor otiska prsta. Inače, Lenovo - koji je svojedobno od Googlea kupio Motorolu i sada razvija uređaje pod imenom Moto - je još i prije Applea i iPhonea 7 maknuo utor za slušalice na modelu Z. U kutiji stoga dolazi adapter koji se uključuje u USB-C utor. U maloprodaji će koštati 5099 kuna, a u ponudama je i sva tri teleoperatera.

Model Moto Z Play je nešto jeftinija (i deblja) verzija. Dolazi s većom baterijom od 3510 mAh, što u suradnji s procesorom Snapdragon 625 - barem prema tvrdnjama iz Lenova - znači da bi trebao izdržati i do 50 sati rada. Opcija TurboPower nudi brzo punjenje, s kojim se u samo 15 minuta dobije 9 sati rada. Kamera ima senzor sa 16 MP i laserski autofokus, a i ovaj model s prednje strane ima selfie LED bljeskalicu. Zaslon je također 5,5-inčni, ali s Full HD razlučivošću. Maloprodajna cijena ovog modela je 3499 kuna.

Linija Moto Z je posebna i po tome što je paralelno uz nju razvijan i ekosustav modula nazvan Moto Mods. Iako to nije prvi pokušaj razvijanja takvog sustava (nedavno ugašeni Googleov Ara, primjerice), ovaj je prvi koji bi možda mogao uspjeti. Na stražnjoj strani uređaja nalazi se 16 konektora preko kojih telefon komunicira s dodacima. Na telefon se spajaju magnetski. Osim što se tako mogu mijenjati poleđine uređaja, Lenovo je skupa s telefonima izbacio četiri Moto Modsa, koji su od danas također dostupni u Hrvatskoj.

Incipio off GRID Power Pack je dodatna baterija koja dodaje do 22 sata rada, JBL Sound Boost ima dva zvučnika snage 3W i svoju bateriju koja omogućuje 10 sati rada, a Insta-Share Projector je, kako mu i samo ime kaže, projektor koji može sav sadržaj s telefona pretvoriti u 70-inčni prikaz na zidu. Možda najposebniji Moto Mod je Hasselblad True Zoom. Stvoren u suradnji s tom legendarnom švedskom tvrtkom, dodaje 10X optički zoom i Xenon bljeskalicu, kao i fizičke kontrole za fotografiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:50