WHATSAPP DOBIO KONKURENCIJU

Google lansirao aplikaciju za razgovore i odmah upao u probleme zbog mogućeg narušavanja privatnosti korisnika

 Baz Ratner / REUTERS

Google je lansirao svoju najnoviju aplikaciju za razgovore Allo, a skupa s njom i digitalnog asistenta imena Google Assistant, piše The Guardian.

Aplikacija je dostupna na Android i iOS sustavima te nudi slične opcije kao i ostale aplikacije za razgovore poput WhatsAppa, Snapchata i Messengera.

Poruke koje korisnici razmjenjuju nisu potpuno enkriptirane kao što je to slučaj s WhatsAppom, međutim aplikaciju se može koristiti 'incognito' te se u tom načinu rada poruke brišu nakon što prođe određeni period vremena. Taj period vremena korisnik može kontrolirati.

Poput Googleove aplikacije Inbox, Allo će pokušati predvidjeti kako ćete na pojedinu poruku odgovoriti. Ti pametni odgovori bit će dostupni i u slučaju da vam netko pošalje fotografiju pa ćete im moći pohvaliti kućnog ljubimca ili lijepo pejsaž koji su uslikali.

Allo će u sebi sadržavati i digitalnog asistenta - chatbota imena Assistant. S tim pametnim robotom moći ćete pričati, tražiti od njega preporuke za restorane te upute u prometu između ostaloga. Assistant će moći intervenirati i u vaš mobitel, a moći će biti dio i grupnih razgovora više ljudi.

No, vrlo brzo nakon predstavljanja aplikacije Google se našao u problemima jer se ispostavilo da Allo narušava privatnost korisnika.

Zbog integracije Googleovog digitalnog asistenta Assistant poruke putem Alloa šalju se bez uključene potpune enkripcije u startu. To znači da Assistant može čitati vaše poruke kako bi vam u određenim situacijom, no to također znači da ih i Google može čitati, a i snage sigurnosti te bilo tko s valjanim sudskim nalogom.

Kako bi korisnici tu činjenicu lakše primili, Google je još u svibnju najavio da poruke korisnika neće trajno čuvati na svojim serverima, nego da će ih čuvati privremeno i anonimno. Međutim, kada je aplikacija lansirana te se opcije nigdje nije moglo naći. Poruke se čuvaju na neodređeno te su povezane uz korisničke račune.

Da se razumije, startne postavke se mogu promijeniti. Potpuna enkripcija i privremene poruke se prelaskom u 'incognito' način korištenja aplikacije uključuju, no u tom se načinu rada ne može pristupiti Assistantu. Prethodno poslane poruke mogu se obrisati ručno.

Google kaže da je privremenost uklonjena iz verzije aplikacije koja je puštena na tržište kako bi se poboljšala opcija automatiziranih pametnih odgovora. 'Tim koji stoji iza aplikacije Allo testirao je pametne odgovore te je odlučeno da je bolji rad aplikacije koji proizlazi iz trajno spremljenih poruka vrijedan žrtvovanja određenih postavki privatnost i privremenog spremanja poruka', piše The Verge.

'Mi smo dali korisnicima kontrolu nad podacima u aplikaciji Allo. Naš je pristup jednostavan - povijest vaših razgovora se čuvaju sve dok ne odaberete je obrisati', rekli su iz Googlea. 'Možete obrisati pojedinačne poruke ili kompletne razgovore. Također, nudimo mogućnost 'incognito' razgovaranja te su tada poruke u potpunosti enkriptirane. Uz to, korisnici mogu odrediti nakon kojeg će se vremena poruke obrisati.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:49