OBEĆANO, IZVRŠENO

GOOGLE UBIO FLASH U CHROMEU Najavljuju to već mjesecima, a sada su konačno to i učinili, no korisnicima daju mogućnost da takav potez ponište

 Stephen Lam / REUTERS

Google sada aktivno blokira Adobe Flash u svojem nternetskom pregledniku Chromeu. U sklopu 55. inačice Chromea, Adobe Flash će zamijeniti HTML5, piše Wired. Google se počeo pozdravljati s Flashom u 53. inačici Chromea.

'Više od 90 posto Flash sadržaja na internetu se učitava u pozadini s ciljem podržavanja analitike na pojedinoj stranici', objasnio je Anthony LaForge, član Googleovog tima zaduženog za Flash sadržaj u Chromeu.

'Ta vrsta Flasha vas usporava. HTML5 je puno lakši i brži pa mu se vlasnici i izdavači stranica sve više okreću kako bi ubrzali učitavanje stranice i sačuvali baterije ljudima koji ih posjećuju preko prijenosnih uređaja. Jamačno ćete vidjeti razliku u responzivnosti i učinkovitosti na mnogim stranicama', objasnio je LaForge.

Google je originalno planirao početi blokirati Flash u svibnju.

Za Chromeove će korisnike od sada HTML5 biti zadani alat za reprodukciju cijelog niza sadržaja na internetu. Unatoč tome, korisnici će moći dozvoliti rad Flashu na stranicama koje ne podržavaju HTML5. Osim toga, korisnici će moći selektivno upaliti Flash na pojedinim stranicama.

Premda će Chrome blokirati Flash, Google će nastaviti izdavati sigurnosne zakrpe za dodatak kada ih Adobe izda.

Googleov Chrome preglednik postao je treći preglednik koji je napustio Flash nakon Appleovog Safarija i Microsoftovog Edgea.

Google uklonio uvredljive automatske sugestije iz tražilice

Google je promijenio automatske sugestije koje se nude ljudima koji koriste njihovu internetsku tražilicu, piše The Guardian.

Bili su prisiljeni to učiniti jer se ispostavilo da su određene sugestije bile uvredljive prema židovima, ženama i muslimanima.

Problem je prvi puta prijavljen u petak te je do ponedjeljka korigiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:19