NEOBIČAN POTEZ

HTC POTVRDIO GLASINE, PREUZIMA IH GOOGLE? Od sutra obustavljaju trgovanje svojim dionicama, tehno gigant zainteresiran za većinu tvrtke

 Paul Hanna / REUTERS

HTC, tajvanska tvrtka koja je jedan od istinskih pionira u razvoju Androida za pametne telefone, sutra obustavlja trgovanje svojim dionicama u iščekivanju “velike najave”, piše Bloomberg.

Naime, početkom mjeseca tvrtka je navodno bila u pregovorima o preuzimanju s Googleom, a vijest o pauzi u trgovanju dionicama mogla bi biti finalna potvrda te glasine. Službeni HTC-ov odgovor je da ne komentiraju glasine i spekulacije, ali njihova situacija na tržištu govori dovoljno. Posluju s gubitkom već dulje od godinu dana i bez pomoći izvana upitno je koliko će dugo izdržati, unatoč tome što u portfelju trenutno imaju jedan od najboljih pametnih telefona u vidu HTC-a U11 te možda i najbolji sustav za virtualnu stvarnost, HTC Vive. Googleu nije u interesu da HTC krahira; imaju uhodanu i plodonosnu suradnju na izradi pametnih telefona pod Googleovim brendom. Posljednji, Pixel i Pixel XL, fantastično su primljeni, a prema dosadašnjim glasinama HTC radi i drugi generaciju tog smartphonea (LG je, doduše, zadužen za veću, XL, varijantu).

Preuzeti većinski udio u HTC-u za kompaniju iz Mountain Viewa čini se sasvim logičnim. Hardverska divizija je nešto što žele već dulje vrijeme. To su pokušali ostvariti akvizicijom Motorole, da bi je vrlo brzo preprodali Lenovu. Kasnije su ponovno zaposlili Motorolina šefa Ricka Osterloha, pod kojim je osnovan novi hardverski tim. U Googleu je sada i Claude Zellweger, svojedobno glavni dizajner HTC Vivea, koji sada radi na platformi za virtualnu stvarnost Daydream.

Doduše, još treba vidjeti koji bi dio kompanije Google preuzeo - samo odjel za pametne telefone ili samo odjel za VR, jer kupnja cijele tvrtke nije baš vjerojatan scenarij. HTC-ova najava obustave trgovanja sama po sebi je čudna, jer se preuzimanja obično nastoje dogovoriti i odraditi u tišini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:19