MINHENSKI PRVI DOJMOVI

HUAWEI PREDSTAVIO OBITELJ PAMETNIH TELEFONA MATE 10 Kineski odgovor na iPhone X ima obećavajući hardver, ali se softver još mora dokazati

Mate 10 Pro
 

Kineski Huawei jučer je u Münchenu predstavio novu generaciju svog flagship pametnog telefona Mate 10, koji bi se na tržištu trebao izravno suprotstaviti konkurentima kao što su iPhone X, Samsung Galaxy Note 8 ili LG V30. Predstavljeno je više verzija Matea 10, ali svima je zajedničko to da su dizajnirani po modernim uzusima koji diktiraju ultratanke bridove oko zaslona te minijaturno čelo i bradu.

Osim toga, svi osim najslabije varijante diče se Huaweijevim procesorom Kirin 970. Riječ je o sistemskom čipu koji na sebi ima ugrađenu jedinicu za umjetnu inteligenciju, prvom takve vrste na svijetu.

Mate 10 je predstavljen u četiri različite verzije, ali za početak se skoncentrirajmo na dvije najvažnije - regularni Mate 10 i Mate 10 Pro.

Mate 10

Iako se ponešto razlikuju u dizajnu i izradi, oba su izrađena od 3D stakla u više slojeva, koje je na poleđini fino zaobljeno i briljantno leži u ruci. Iako je ovo zapravo prvi Huaweijev veliki prelazak na staklo kao materijal umjesto aluminija (imaju nešto iskustva sa staklom kod svog podbrenda Honor), čini se da su posao odradili više nego dobro; telefoni su na prvi dojam vrlo kvalitetno napravljeni, spojevi stakla i aluminijskog obruba su gotovo pa bešavni. Metalni obrub, tipično za Huawei, napravljen je u kombinaciji brušenog i poliranog aluminija. Mate 10 Pro dolazi u tamno sivoj, plavoj, smeđoj i ružičasto-zlatnoj boji, a Mate 10 u crnoj, šampanjsko zlatnoj, smeđoj i ružičasto zlatnoj boji.

Sa stražnje strane telefoni imaju neobičnu traku u drugoj nijansi koja je prevučena preko leća kamere i koja je jako izražena na fotografijama, ali se uživo puno manje vidi i ne smeta toliko. Zapravo, sasvim se dobro uklapa u dizajn i razbija monotoniju poleđine koja bi inače bila samo ogromna staklena ploha. Svi elementi su postavljeni krajnje simetrično; leće kamere, bljeskalica, laserski fokus i senzor za otisak prsta tvore gotovo pa križ.

Boje uživo izgledaju zbilja odlično, fino se presijavaju i daju zrcalni efekt, ali ipak ne pretjerano kao kod nekih drugih marki. Nažalost, kao i sve staklene poleđine, i ove su, naravno, neviđeni magnet za otiske prstiju, ali barem nisu katastrofalno skliske, iako skliske jesu. Vrlo su tanki, 8,2 milimetra, odnosno 7,9 kod Pro verzije.

Mate 10

Nadalje, model Pro ima 6-inčni OLED zaslon nazvan FullView, što znači da ima danas vrlo moderni izduljeni omjer stranica 18:9. Mate 10 pak ima LCD zaslon dijagonale 5,9 inča, ali i klasični omjer stranica 16:9. Malo je neobično što model Pro ima Full HD razlučivost (2160 X 1080 piksela, što daje gustoću od 402 piskela po inču), a obični Mate 10 superiorniju Quad HD rezoluciju (2560 X 1440, 499 ppi). Iz Huaweija kažu da je razlog ušteda energije, no i to je zbunjujuće, jer je po svim pravilima OLED tehnologija puno štedljivija od LCD-a, pa bi bilo logično zaključiti da je oštriji zaslon trebao ići na Mate 10 Pro, onaj koji ima OLED panel.

Bilo kako bilo, razloga za prigovor nema, oba ekrana su izuzetno oštra, s odličnom reprodukcijom boja i kutevima gledanja i podržavaju standard HDR10. Mate 10 pritom ima odličnu svjetlinu od 730 nita. Pošto su bridovi oko zaslona minimalni, sa strana gotovo nepostojeći, telefoni su puno manji nego što to sugerira veličina ekrana. Razlikuju se u tome što je model Pro uži i viši, a obični Mate 10 širi i kraći. To pak u praksi znači da je Mate 10 Pro lakše držati u ruci i teže jednom rukom dosegnuti vrh ekrana, dok je kod Matea 10 obratno - širi je pa ga je malo teže držati, ali se lakše dosegne vrh ekrana, gdje se nalaze notifikacije.

Senzor za otisak prsta - tipično huaveijevski brz i precizan, možda i najbolji na tržištu - kod Matea 10 se nalazi s prednje strane, na izduljenoj kapacitivnoj tipki ispod zaslona, a kod Matea 10 Pro sa stražnje strane, na idealnoj poziciji na sredini uređaja.

Mate 10 Pro

Kamera je još jedan detalj kojim se Mate 10 izdvaja iz krda. Dvostruka kamera ponovno je kobrendirana u suradnji s Leicom, ima njihove SUMMILUX-H leće, pri čemu obje imaju otvor blende od f/1.6 - što obećava superiorne rezultate i pri slabijem osvjetljenju te izniman “bokeh” efekt kod snimanja potreta - kao i optičku stabilizaciju. Već klasično za suradnju Huaweija i Leice, kombinirani su jedan senzor u boji od 12 megapiksela i drugi crno-bijeli od 20 megapiksela, koji hvata više detalja. Nativna aplikacija kamere je standardno odlična, s vrlo dobro razrađenim Pro načinom rada i korisnim dodatnim opcijama.

Telefoni koriste novi Huaweijev procesor Kirin 970, prvi na svijetu koji u sebi ima ugrađenu zasebnu jedinicu za umjetnu inteligenciju. Ta jedinica nazvana Neural Network Processing Unit (NNPU) trebala bi učiti navike vlasnika telefona i, primjerice, optimizirati potrošnju baterije i značajno pomoći u snimanju fotografija. Recimo, uređaj u bazi ima više od 100 milijuna fotografija pa raspoznaje predmete koje snima i sam prilagođava postavke kamere. Kamera tako prilikom fokusiranja u donjem liijevom kutu ekrana pokaže ikonu koja predstavlja ono što se fotografira - cvijeće, životinju, hranu… i podešava postavke.

Mate 10

Procesor Kirin 970 napravljen je na 10 nanometarskom procesu i ima osam jezgri te dosad nikad viđeni grafički procesor Mali G72 s 12 jezgri. Uz jedinicu za UI, ima i dvostruki ISP (Image Signal Processor), jedinicu za obradu fotografije koja se pokreće umjetnom inteligencijom. Upravo zbog NNPU-a Huawei tvrdi da će telefon i nakon 18 mjeseci zadržati svoje performanse i raditi kao i prvog dana, jer će uređaj učiti i optimizirati potrošnju resursa. No, za ocjenu toga trebat će pričekati, pa, 18 mjeseci.

U obitelj Mate 10 ugrađena je vrlo velika baterija od 4000 mAh sati sa superbrzim punjačem (zbilja najvećim koji sam vidio u životu, veći i od OnePlusova). Sa 1 posto baterije uređaj bi se trebao do 20 posto napunuti u samo 10 minuta, do 58 posto u 30 minuta, a Huawei obećava jedan dan žešće uporabe i dva dana lakše. Malo je nejasno zašto Huawei nije dodao bežično punjenje, kada su već stavili staklenu poleđinu. Vjerojatno je riječ o namjeri da telefon budu što tanji. Imaju i ultrabrzi modem, prvi na svijetu koji podržava 4.5G mreže i brzine prijenosa do 1 Gbps kod Matea 10, odnosno 1.2 Gbps kod Proa. Također, prvi je to Dual SIM telefon koji podržava dvije 4G mreže (Mate 10, inače, ima i opciju proširenja memorije karticama, Pro nema).

Mate 10 Pro

Mate 10 Pro je još i otporan na vodu i prašinu po standardu IP67 (do metra dubine do 30 minuta), a Mate 10 po nešto slabijem standardu IP53, što znači da je zaštićen od prskanja. Dolaze s operativnim sustavom Android 8.0 Oreo na koje je prelijepljeno Huaweijevo sučelje EMUI 8.0. I upravo to je dosad bio najveći problem kod Huaweija, naime, previše petljanja po Adnroidu i previše bloatwarea. U kratko vrijeme koliko sam koristio telefon čini se da kineska tvrtka nije pretjerano promijenila softverske navade. Osim što je sve novije i rafiniranije, zadržane su i one najblesavije opcije poput unošenja komandi zglobom prsta te iritantni beauty mode u aplikaciji za fotografiranje. I dalje je vrlo vidljiv utjecaj Appleova iOS-a.

Vrlo je inovativan način rada PC Mode, u kojemu je moguće Mate 10 pretvoriti u stolni PC, nešto kao Samsungov DeX. Razlika je što je kod Huaweija moguće ući u PC Mode samo spajanjem kabelom s monitorom, bez zasebnog docka (što, naravno, znači da nema dodatnih utora kao kod Samsunga). Stvar, čini se, radi prilično dobro: nakon spajanja izravno u monitor dovoljno je spojiti Bluetoothom tipkovnicu i miš i na ekranu se pojavi Android prilagođen za puni ekran, koji podržava multitasking. Štoviše, može se raditi i bez miša i tipkovnice, jer sam Mate 10 može postati trackpad. Na UI jedinici procesora ugrađeno je i navodno iznimno brzo prevođenje više od 50 jezika, a tu je i 32-bitni zvuk.

Mate 10 Pro, inače, ima i infracrveni predajnik, tako da se njime može upravljati svim uređajima u kući, ali zato nema utor za slušalice, nego se spajaju preko USB-C utora (jedne takve dolaze u kutiji, a nemoguće je ne primijetiti da su bezočna kopija Appleovih, što je krajnje čudna odluka kada se zna da su iPhoneove slušalice, blago rečeno, smeće). Mate 10 i dalje ima 3,5-milimetarski utor, i to s gornje strane telefona.

Istodobno je predstavljen i Porsche Design Mate 10, što je druga generacija tog uređaja. U osnovi je to Mate 10 Pro, samo što je tamno crne boje i malo se razlikuje u dizajnu te ima više interne memorije.

Najavljen je i Mate 10 Lite, koji će prvi doći u Hrvatsku, već 5. studenog. Lite ima 5,9-inčni FullView zaslon (dakle, ima omjer stranica 18:9), a kod njega su i prednja i stražnja kamera dvostruke. Prednja ima kombinaciju senzora od 13 i 2 maegapiksela, a stražnja od 16 i 2 te bi obje trebale snimati dobar bokeh efekt. Pogoni ga procesor Kirin 659 (dakle, nema ugrađene umjetne inteligencije), ima 4 GB RAM-a i 64 GB memorije, bateriju od 3340 mAh te radi na Androidu 7.0.

Mate 10 Lite

Mate 10 i Mate 10 Pro bi u Hrvatsku trebali doći početkom prosinca. Cijene su u rangu očekivanog: Mate 10 će koštati 699 eura (sa 4 gigabajta RAM-a i 64 GB interne memorije), a Mate 10 Pro 799 eura (sa 6 GB RAM-a i 128 GB memorije). Porsche Design je dosta skuplji, 1395 eura (6 GB RAM-a i 256 GB memorije), a Mate 10 Lite će u Hrvatskoj koštati 2799 kuna.

Osim telefona, Huawei je predstavio i dodatne uređaje: 360 kameru EnVizion, koja može snimati 5K fotografije i 2K video zapise u 360 stupnjeva, zatim prijenosnu bateriju Huawei SuperCharge te vagu Smart Scale, koja može pratiti i analizirati zdravstvene informacije, kao što je indeks tjelesne masnoće.

360' kamera EnVizion

Smart Scale vaga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:01