SVIJET NA ZAPEŠĆU UMJESTO U DŽEPU

JE LI NAS APPLE NEHOTICE IZLIJEČIO OD OVISNOSTI O MOBITELIMA? Smatrali su da nije dovoljno imati samo mobitel, a zapravo su ga učinili suvišnim

 Profimedia, Alamy

Kao i posljednjih godina, u jesen smo ušli s tržišnim debijem novog iPhonea. Dobro, ove smo godine to učinili s tri nova iPhonea: 8, 8 plus i X. U moru objava skeniranju lica, uklanjanju "home" tipke i veličini ekrana, jedan drugi Appleov proizvod gotovo da je pao u zaborav.

The Next Web piše da je to neopravdano budući da bi vam novi Apple Watch 3 mogao spasiti život.

Čak 46 posto korisnika mobitela danas će reći da svoj život ne mogu zamisliti bez njega. Prosječni američki korisnik mobitela na Snapchatu, Instagramu, YouTubeu i Facebooku provede više od pet sati dnevno.

Studije su pokazale da svi ti sati koje ljudi provode uz svoje mobitele na njih utječu u najmanju ruku nepovoljno. Skoro dvije trećine svih osoba starih između 18 i 29 godina zaspi sa svojim mobitelom, a gledanje u ekran prije spavanja na korisnika ima jači učinak od kofeina koji se nalazi u dvostrukom espressu.

Mobiteli su svojim korisnicima smanjili koncentraciju te je ona sada kraća od one zlatne ribice, a studija znanstvenika Sveučilišta u Essexu pokazala je da sama prisutnost mobitela srozava kvalitetu života njegovog korisnika. Da bi situacija bila još gora, on ne mora čak biti ni upaljen.

Više studija potvrdilo je da su mobiteli doveli do povećanja broja osoba s dijagnozom depresije ili anksioznim poremećajem. Za ilustraciju, pokazalo se da depresivna osoba mobitel dnevno u prosjeku koristi 68 minuta dok osoba koja nije depresivna mobitel koristi u prosjeku 17 minuta na dan.

Istraživanja su također pokazala da mobiteli doprinose porastu stresa u životu korisnika. Za to se može okriviti sama priroda uređaja koja osobe čini dostupnima drugima cijeli dan i svaki dan. Neki korisnici su rekli da su čak znali iskusiti "fantomske vibracije", odnosno da su mislili da im mobitel vibrira čak i kada to nije slučaj.

Uz to, tu su još i pad fizičke aktivnost, bolovi u leđima, bolovi u šakama od tipkanja, oštećenje živaca i porast broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovale osobe koje su tijekom prekršaja koristile svoje mobitele.

Da bi zaustavili negativan učinak mobitela korisnici bi mogli svoje pametne telefone jednostavno prestati koristiti, no to nije realno rješenje.

Realnijim rješenjem The Next Web smatra zamjenu mobitela s Appleovim satom.

Apple, a i drugi proizvođači pametnih satova, uspjeli su funkcionalnost mobitela uglaviti u uređaj s ekranom velikim najviše 42 milimetra. Uz pomoć sata možete biti u kontaktu sa svijetom, ali vas on ne potiče na surfanje i provjeravanje društvenih mreža na isti način na koji to radi mobitel.

Naime, kada pod krinkom provjere emaila mobitel izvadite iz džepa ili torbe nećete nikada provjeriti samo email.

Sat će vam reći jeste li dobili poruku, email i je li vas netko zove, međutim pošto je riječ o satu, a ne mobitelu, nećete osjetiti pritisak da morate odgovoriti odmah.

Razlika je mala, ali značajna te bi mogla biti presudna u budućnosti jer sat ne tjera korisnike da vise na njemu na isti način na koji to radi mobitel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:10