STALKSCAN

KAKO DOZNATI SVE O VAŠIM PRIJATELJIMA, ČAK I ONO ŠTO ŽELE SAKRITI! Sve javno dostupne informacije s Facebooka mogu se doznati uz pomoć ovog alata

 Dado Ruvic / REUTERS

Novi alat, odnosno internetska stranica, Stalkscan, dozvoljava znatiželjnima da otkriju koliko je privatnih informacija o određenoj osobi dostupno na Facebooku, piše Independent.

Stalkscan korisnicima na uvid daje sve informacije koje Facebook tretira kao javne, ali ne tako lako dostupne. Nakon unosa URL-a profila koji želite provjeriti, Stalkscan pročešlja Facebook te znatiželjnoj osobi prezentira podatke.

Činjenica da alat tako funkcionira znači da provjeru javno dostupnih podataka možete napraviti na svojem, ali i na svakom drugom profilu. Korisnik kojeg želite provjeriti ne mora biti vaš prijatelj da biste mogli doznati koje je informacije o sebi ostavio na Facebooku.

Stalkscan zbog te činjenice tvrdi da ne krši Facebookove postavke privatnosti. ''Samo ja' ostaje 'samo ja'', piše na stranici. '(Stalkscan prikazuje sadržaj kojem imate pristup, ali koji je skriven'.

Većina tih informacija koje Stalkscan pronađe možda nisu namjerno javne već su plod nesmotrenog kretanja po Facebooku. Ako ste prije nekoliko godina komentirali nečiju sliku, taj ćete komentar vjerojatno teško pronaći samostalnim istraživanjem, međutim Stalkscan će vam sve takve i slične informacije uredno prezentirati.

Pronalaženje i prezentaciju tih podataka omoguće Facebookovo graph pretraživanje. Predstavljeno 2013. godine, namjena graph pretraživanja bila je olakšavanje pretraživanja informacija kao što su najdražih filmova osoba iz vašeg grada. No, ubrzo nakon prezentacije graph pretraživanje mnogi su počeli koristiti kako bi pronašli informacije koje određeni korisnici ne žele javno prezentirati.

Facebook svojim korisnicima nudi mogućnost skrivanja profila od pretraživanja te je uputno provjeriti postavke privatnosti kako biste vidjeli tko vašu aktivnost na Facebooku može vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:37