NULE I JEDINICE

KINEZI IMAJU NAJBRŽA SUPERRAČUNALA NA SVIJETU Sjedinjene Američke Države tek drugi puta u 24 godine nemaju jedan od tri najjača kompjutera svijetu

Cray XT4
 Profimedia, Sciencephoto RM

Prekinuta je svjetska dominacija Sjedinjenih Američkih Država kada se radi o najbržim računalima na svijetu, piše BBC.

Naime, tek drugi puta u posljednje 24 godine SAD nije pri samom vrhu top ljestvice najbržih superračunala.

Kineska računala Sunway TaihuLight (93 petaflopsa) i Tianhe-2 (33,9 petaflopsa) na prvom su i drugom mjestu ljestvice najjačih kompjutera na svijetu.

Švicarci i njihov Piz Daint sustav su na trećem mjestu (19,6 petaflopsa) dok je Cray XK7 američkog ministarstva energije na četvrtom mjestu.

Jedan petaflops znači da računalo može napraviti tisuću bilijuna operacija u sekundi.

Posljednji puta kada SAD nije imao računalo među tri najjača na svijetu bilo je 1996. godine.

Švicarsko računalo koje je instalirano u nacionalnom centru za superračunala nadograđeno je te sada posjeduje snagu od 19,6 petaflopsa. Ime je dobila prema planini u švicarskoj regiji Grison.

Američki Cray XK7 posjeduje snagu od 17,6 petflopsa te je smješten u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u saveznoj državi Tennessee.

Sjedinjene Američke Države u prvih 10 najbržih računala ima pet predstavnika, a očekuje se da će Nacionalni laboratorij Oak Ridge skočiti na prvo mjesto kada se u pogon pusti superračunalo Summit sa snagom od više od 100 petaflopsa.

Japan trenutno izrađuje svoje superračunalo AI Bridging Cloud te će kada bude izrađeno posjedovati snagu od 130 petaflopsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:09