CALL-LIFTING

Mobile World Congress: predstavljena nova mrežna tehnologija

 REUTERS

Nakon što su 2015. godine predstavili uslugu Cloud VPN, a 2016. Cloud CPU, inženjeri Hrvatskog Telekoma su na ovogodišnjem sajmu Mobile World Congressu u Barceloni premijerno prikazali novu uslugu i mrežnu tehnologiju koju su razvili u suradnji sa stručnjacima Deutsche Telekoma.

Riječ je o usluzi Call-Lifting, koja nadograđuje klasični videopoziv uz pomoć autonomnog drona koji se povezuje s mobilnim uređajem. Dron u letu fokusira područje na kojem se nalazi pozivatelji i u realnom vremenu daje live stream. Usluga je osim za razonodu zamišljena i kao pomoć u sportskim natjecanjima te u gospodarstvu, najviše u građevinarstvu i poljoprivredi.

Nova usluga u Barceloni je predstavljena live pozivom iz Hrvatske, pa su posjetitelji MWC-a uživo pratili scene zabilježene dronom iz Dubrovnika.

"Ovom uslugom Hrvatski Telekom se još jednom dokazuje kao tehnološki lider koji je usmjeren k stvaranju usluga budućnosti što prepoznaje i međunarodna zajednica", kaže Ana Pauzar, voditeljica Odsjeka za razvoj proizvoda i ponudu novih poslovanja HT-a.

"Posrijedi je inicijalna verzija usluge koja će se još razvijati do komercijalne primjene, a uvjerena sam da će imati mnogo uspjeha i u Hrvatskoj s obzirom na turističke potencijale, te ostale aspekte primjene usluge u sve aktivnijem stilu života novog doba", zaključuje Slavica Zoričić, voditeljica projekta.

Također, na Mobile World Congressu HT je u suradnji s ostalim članicama Deutsche Telekoma predstavio i pilot-projekt rješenja Smart City. HT-ovi partneri Eco Mobile iz Zagreba i Mobilisis iz Varaždina prilagodili su svoja Smart City rješenja: Eco Mobile je, u okviru cjelovitog rješenja za evidenciju odvoza komunalnog otpada, omogućio rad senzora za praćenje popunjenosti kontejnera za otpad, a Mobilisis je omogućio rad sustava za pametni parking putem povezanih senzora ugrađenih u parkirališta koji prate zauzetost parkirnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:21