SAMSUNGOV UDAR NA APPLE

Najtanji ultrabook na svijetu stigao u Hrvatsku

Prijenosna računala iz Samsungove Serije 9 tanja su i lakša od Appleovih konkurenata, a imaju i ekran veće rezolucije

Ovih je dana na hrvatsko tržište stigao prvi Samsungov prijenosnik iz prestižne Serije 9, u kojoj ovaj proizvođač nudi top-klasu računala u izuzetno laganom, kompaktnom i tankom kućištu. Iako se prema Intelovim kriterijima ne može nazvati ultarbookom, Samsungov 13,3-inčni model iz Serije 9 uvjerljivo je najtanji i najkompaktniji prijenosnik te hardverske klase na tržištu.

Tajna nemoguće misije

Ono što posebno dolazi do izražaja jest to da je ovo računalo, sa svojih 12,9 milimetara debljine na svom najširem dijelu čak nekoliko milimetara tanje od najvećeg konkurenta, 13-inčnog Appleovog MacBook Aira. Uz to, Samsung Series 9 13.3 je i nekoliko desetaka grama lakši od MacBook Aira te ima veću rezoluciju ekrana koja iznosi 1600 x 900 piksela, što znači da je u manje i lakše kućište Samsung uspio “nagurati” ekran na koji stane više objekata nego na onaj kod Appleova rivala.

Tajna ove neizgled nemoguće misije je u golemoj količini radnih sati koje je Samsung uložio u stvaranje Serije 9. Da bi im pošlo za rukom napraviti najtanje i najkompaktnije računalo bez kompromitiranja performansi i funkcionalnosti, Samsungovi dizajneri i inženjeri utrošili su ukupno 33.000 sati za izradu, od čega 9000 sati za stvaranje dizajnerskih nacrta i modela te 24.000 sati za istraživanje i razvoj. Ključni dijelovi poput LCD zaslona, tipkovnice, matične ploče, kabela, ventilatora i baterije precizno su prilagođeni da bi stali u izuzetno tanko jednodijelno kućište Serije 9.

Visoke performanse

Uređaj nudi visoke performanse zahvaljujući suvremenim hardverskim komponentama od kojih je sačinjen. Nova, treća generacija Intel Core i5 procesora donosi 15% bolje performanse u odnosu na prijašnju, dvostruko bržu 3D grafiku i 20% manju potrošnju struje.

To znači da ovo računalo može raditi do 10 sati bez napajanja. Baterija omogućuje 1500 ciklusa punjenja i pražnjenja, nakon kojih se spušta na 70% originalnog kapaciteta. Uz pomoć 128 GB SSD diska novi Samsung Serije 9 podiže operativni sustav za 9 sekunda, a iz mirovanja se pali za 1,4 sekunde, što je - s obzirom na to da koristi operacijski sustav Windows 7 - golema brzina.

Ovime Samsung nastavlja svoju ofenzivu na Apple. Nakon što je “udario” na iPhone svojim Galaxyjem S III koji je postao najbrže prodavan smartphone s Android OS-om te nakon što je ozbiljno zagrizao u tržište iPada serijom tableta Galaxy Tab, sada su na red došli i prijenosnici.

Cijena 13,3-inčnog prijenosnika iz Serije 9 u Hrvatskoj je 11.000 kuna, dok se na jesen očekuje dolazak i 15-inčnog modela, koji će stajati oko 12.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:35