PRESTANAK PODRŠKE

ODLAZAK PROGRAMA KOJI NITKO NIJE VOLIO, ALI SMO SVI NA NJEGA NAVIKLI Nakon više od trideset godina Microsoft se odlučio pozdraviti s Paintom!

 Screenshot
 

Microsoftova jesenska nadogradnja Windowsa 10 donijet će brojne novosti, ali će označiti i početak kraja jedne od najpopularnijih aplikacija koja se u Windowsima nalazi već više od 30 godina, piše The Guardian.

Jednostavni program za rastersko crtanje - Paint - do sada se nalazio u svakoj verziji Windowsa, od verzije 1.0 nadalje. Njegove su mogućnosti oduvijek bile rudimentarne, znatno manje čak i od potpuno besplatnih programa koje je moguće skinuti s interneta, no uvijek je bio pri ruci onima koji su trebali napraviti črčkariju 'na brzaka'.

Počeo je kao program za crno-bijelo crtanje koji je mogao snimati crteže samo u bitmap formatu, a tek od Windowsa 98 je mogao učitavati i snimati JPEG-ove.

Iako nikad nije bio omiljen među masama, uvijek je bio korišten, čisto zbog svoje vječne dostupnosti. Unatoč njegovim ograničenim opcijama, pojedini umjetnici njegove su granice shvatili kao izazov, pa se na internetu mogu pronaći brojne stranice posvećene crtežima nastalim u Paintu, a mnoge znaju istinski impresionirati.

http://jimllpaintit.tumblr.com
Stranica 'Jim će to nacrtati' puna je crteža koje njen vlasnik izrađuje u Paintu, ispunjavajući katkad sumanute zahtjeve. Na slici: Morrissey uništava božić

S najnovijom nadogradnjom Windowsa, Microsoft će obustaviti podršku i razvoj Painta, što znači da je pitanje vremena kada će ta aplikacija biti u cijelosti izostavljena iz Windowsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:44