HRVATI NA STEAMU

POHOD NA OBOŽAVATELJE VIDEO IGARA Opaki hevimetalac i medo detektiv zarazili gamere

Andrej Kovačević iz Exordium Gamesa, Tomislav Podhraski iz Pine studija
 Marko Todorov, Ronald Goršić / HANZA MEDIA
U dva tjedna hrvatski kreatori izbacili su dvije nove računalne igrice koje već okupljaju fanove u cijelom svijetu

Djevojčica koja uz pomoć svog medvjedića detektiva traži nestalog brata te heavy metalac s vražjom rukom koji traži svoje ukradene pive. Iako ove dvije videoigre po radnji i žanru nemaju ništa zajedničko, povezuje ih činjenica da su ih napravili hrvatski autori videoigara.

Samoborski Pine Studio izbacio je 28. srpnja SEUM - Speedrunners from Hell, svoju prvu igru za računalo, a dva tjedna nakon njih na red je došao zagrebački Exordium Games koji je svijetu predstavio igru Bear With Me.

ONLINE TRGOVINA Nije toliko često da hrvatski game studiji naprave videoigru za računalo, ali u samo dva tjedna na Steamu, najvećoj online trgovini videoigara, izašle su čak dvije te time najavile pohod Hrvata na svjetske i domaće igrače.

HEAVY METAL SEUM je “speedrun” igra, gdje je cilj proći razinu u što kraćem vremenu, a svaka razina donosi više prepreka i traži veću spretnost. U početku imate jednostavne zadatke, ali kako napredujete kroz igru počinju vas gađati vatrene kugle i sjekire, a ujedno razvijate nove moći poput antigravitacije, teleportiranja te napuštanja svog tijela. Igra je izuzetno dinamična i zahtijeva brze reakcije, a heavy metal pjesme koje sviraju u pozadini odlično se uklapaju u srž igre. Upravo zbog soundtracka, SEUM je jedina heavy metal natjecateljska platforma na svijetu, a sve pjesme snimio je isključivo za potrebu igre australski bend Undercode. Igra je vani već tri tjedna, a dosad ju je kupilo više od 5000 ljudi i Tomislav Podhraški, dizajner igre, kaže kako su komentari izuzetno pozitivni.

- Na Steamu je čak 97 posto igrača ostavilo pozitivni komentar, a već se formirala i zajednica među igračima. Osnovali su svoj chat, gledaju kako drugi igrači igraju preko YouTubea, a napravili su i ljestvicu gdje bilježe svoje vrijeme. Čak nekad znaju i nas preduhitriti, pa kada pronađu neku malu grešku, odmah nam se jave da je popravimo - rekao je Tomislav. Na igri su on i još četiri prijatelja radili dvije godine, a kaže kako su ciljali na publiku koja voli heavy metal i stari tip videoigara.

- Marty, glavni lik igre, također je metalac, a u igri stalno dobacuje neke doskočice koje su većinom bazirane na crnom humoru, tako da igra nije baš za najmlađe - ispričao je Tomislav.

Za razliku od paklenog i žestokog SEUM-a, Bear With Me je puno smirenija igra. Glavni protagonist je 10-godišnja djevojčica Amber kojoj nestane brat Flint, a u potrazi za njim pomažu joj njezine igračke. Zanimljiva igra se temelji na point and click sistemu, gdje je glavni motiv igre prebačen na istraživanje okoline te donošenje odluka. Igra ima mnogo detalja, a dijalog je zabavan i pun igara riječi te skrivenih referenci na druge videoigre i filmove. Uz Amber, glavni lik je i njezin medvjedić Ted E. Bear, koji je po zanimanju detektiv te joj pomaže riješiti misterij nestalog brata. Andrej Kovačević, tvorac igre, ističe kako su htjeli stvoriti noir atmosferu s blagim elementima horora.

- Poseban naglasak stavljen je na atmosferu film noira te likovi koje Amber sreće u svojoj potrazi, iako su njezine igračke, odgovaraju klasičnim stereotipovima prepoznatljivim za noir. Tako, primjerice, dvojac plišanih zečeva postaje, kroz maštu kreativne djevojčice, gangsterski par s početka 40-ih godina. Bear With Me, također, ima elemenata strave s kojim smo htjeli priči dodati unikatan zaokret - rekao je Andrej te dodao da igra ima jednu veliku posebnost. Naime, osim s “dobrim” likovima, u igri igrate i s glavnim negativcem Redom, a o odlukama koje donesete tijekom igre ovisi sudbina ostalih likova, ali i sam kraj igre, koji može za svakog igrača biti različit. Ovo je tek prvi nastavak igre od zamišljenih pet.

- Idealan razmak između epizoda trebao bi biti od dva do tri mjeseca po nastavku. Uz Bear With Me u Exordiumu također radimo na još nekoliko naslova koji bi se na tržištu trebali pojaviti krajem ove te tijekom iduće godine. Jedan od tih naslova je igra Nephil’s Fall za koju smo ostvarili i uspješnu Kickstarter kampanju - rekao je Andrej.

NADOGRADNJA Ni dečki iz Pine Studija ne planiraju stati samo na SEUM-u. Prije svoje prve igre za računalo, izbacili su 20-ak “escape” igara za mobitele, a sada rade na još nekoliko, ali ne misle prestati raditi ni na svom paklenom djetetu.

- Pripremamo još nekoliko nadogradnji za SEUM, a ujedno planiramo lansirati igru i na Playstation i na Xbox. Osim toga eksperimentiramo i s virtualnom realnošću, tako da bi se SEUM jednog dana mogao igrati i s VR naočalama - rekao je Tomislav. Iako su im videoigre potpuno različite, njihova priča o početku jako je slična. Oba studija krenula su iz garaže, kao hobi nekolicine prijatelja. Kroz trud i ljubav prema tome što rade, odlučili su krenuti korak dalje i osnovati vlastiti studio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:40