NOVI PRISTUP

PRIVUĆI ĆE MILIJARDU NOVIH KORISNIKA! YouTube predstavio novu aplikaciju koja će iz temelja promijeniti način kako gledamo videe na mobitelima

 Lucy Nicholson / REUTERS

U YouTubeovom uredu u San Brunu u Kaliforniji jedna je bežična mreža iznimno spora. YouTubeova mobilna aplikacija na njoj učitava se više od jedne minute, što je u današnje doba prava vječnost. Kada su novinari Wireda posjetili YouTube njihov je potpredsjednik zadužen za inženjerstvo John Harding to i demonstrirao.

Međutim, odmah nakon toga Harding je otvorio jednu drugu aplikaciju na toj sporoj mreži za svega nekoliko sekundi. Ta se aplikacija do prekjučer zvala jednostavno Video App, no od jučer ima novo ime - YouTube Go.

YouTube tom aplikacijom najavljuje evoluciju svog servisa te se priprema za sljedećih milijardu korisnika. Međutim, oni nisu korisnici kakve je YouTube do sada imao. Mnogi od njih dolaze iz zemalja kao što su Indija, Indonezija, Brazil i Kina. Oni imaju različite uređaje, mogućnosti spajanja, društvene norme i ideje o tome što bi internet trebao biti.

YouTube je svoj tim inženjera, istraživača i dizajnera poslao u te zemlje kako bi otkrili kako se internet tamo koristi. Indija je jedna od tih država koje će oblikovati aplikacije budućnosti i vrlo je reprezentativna u tom smislu. Od ukupne populacije njih otprilike 15-20 posto stanovništva ima pristup internetu, srednja je klasa u ekspanziji, a država je otvorenija prema stranome od Kine.

'Počeli smo učiti o Indiji u trenutku kada smo stigli, no vrlo smo brzo otkrili da nam naši mobiteli u tome neće pomoći. Naime, da biste došli do informacija u Indiji morate spustiti prozor svoga automobila i pitati stranca na ulici', rekao je Nibha Jain, voditelj YouTubeove radne grupe koja traži sljedećih milijardu korisnika.

Inženjeri iz YouTubea su veći dio vremena u Indiji proveli razgovarajući s korisnicima pokušavajući otkriti kako oni konzumiraju video sadržaje. Jedan od korisnika se mučio sa sporim brzinama interneta, dok je drugi putem Shareit aplikacije videe slao svojoj obitelji jer je on jedini imao stabilan pristup brzom internetu. U Indiji korisnici se o videima ne informiraju putem Twittera već putem SD kartica.

Informacije koje su prikupili oblikovale su dizajn nove aplikacije. Tako je jedan od prioriteta tima postao omogućavanje rada aplikacije i na najjeftinijim mobitelima. Osim toga dizajneri i inženjeri naglasak su stavili na dijeljenje sadržaja, lokalizaciju aplikacije te smanjenje potrošnje internetskog prometa. Smanjenje potrošnje internetskog prometa značilo je da se moralo omogućiti rad aplikacije i kada nije spojena na internet.

'Nakon vremena provedenog u Indiji, mogu iskreno reći da je 2G brzina koju imamo u uredu fantastična', rekao je Arvind Srinivasan. YouTube Go kompresira i u cache sprema sličice kako bi ljudi mogli vidjeti što se može pogledati i kada nisu spojeni na internet. Nadalje, YouTube Go može biti lokalno iskustvo za svakog korisnika budući da mogu videe koje su preuzeli dijeliti s drugima u blizini putem bežične mreže. YouTube Go korisnicima dopušta i da pregledaju prvih šest sekundi videa prije nego što se moraju odlučiti na njega potrošiti svoj internetski promet. Uz to, aplikacija korisniku kaže koliko je velik pojedini video prije preuzimanja kako bi znao koliko prometa će na video.

Tvrtke iz Silicijske doline otkrile su da svoj način djelovanja moraju prilagoditi zemljama u koje se žele proširiti. Facebook, Uber i Google su naletjeili na razne prepreke u toj namjeri pa se YouTubeova odluka da provede pravo terensko istraživanje čini promućurna.

Nova aplikacija neće imati pretplate, trendove, komentare i mnoge druge komponente osnovne aplikacije. Googleov tim je odlučio korisnicima namjerno uskratiti punu funkcionalnost aplikacije kako ih ne bi odbio od korištenja. 'Želimo korisnike postepeno upoznati s našim servisom', rekli su iz YouTubea.

YouTube Go će na početku moći koristiti nekoliko tisuća korisnika, a ta će se brojka postepeno povećavati. Rane 2017. godine aplikacija će biti dostupna svima koji je žele koristiti.

Ako aplikacija bude uspješna, YouTube će se kao servis iz temelja promijeniti. Velik broj korisnika koji će servis iskusiti na ovaj način neće se htjeti odreći toga da bi koristili 'pravi YouTube'. Mnoge karakteristike ove 'lakše' varijante aplikacije sviđat će se drugima, pogotovo one koje se tiču dijeljenja videa i smanjenje potražnje prema internetskom prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:18