IDENTIČNI PO SVEMU OSIM PO VELIČINI

FOTO: SAMSUNG PREDSTAVIO NOVU GENERACIJU PAMETNIH TELEFONA Uz Galaxy S8 i S8+ nada se vratiti ugled poljuljan samozapaljivim Note 7

 Ilija Matanović

Samsung je u srijedu na istodobnim događajima u Londonu i New Yorku predstavio novu generaciju svoje flagship linije pametnih telefona - Galaxy S8 i S8+ - s kojom se nada vratiti ugled poljuljan prošlogodišnjim debaklom sa samozapaljivim premium telefonom Note 7.

Kao što je to obično slučaj, sve najvažnije glasine o uređajima koje su procurile kroz proizvodni kanal u posljednjih nekoliko mjeseci pokazale su se točnima: riječ je o telefonima koji su identični po svemu osim po veličini, sa zaobljenim zaslonom i minimalnim bridovima s gornje i donje strane. Čak su i renderi koji su se pojavljivali u zadnje vrijeme ispali iznimno točni, ali računalni prikaz ili fotografija ni približno ne mogu predočiti kako Galaxy S8 izgleda uživo.

Već je prošli model, S7 Edge, pokazao u kojem smjeru ide Samsungov dizajnerski kod, ali sada je to dovedeno do ekstrema pod geslom “Unbox your phone”. Telefon zbilja nema oštrih rubova, sve je elegantno zaobljeno i u ruci djeluje kao da je izrađen iz jednog, monolitnog komada stakla, a novi proces izrade staklenih panela izrodio je boje koje su još dojmljivije nego prije i presijavaju se sa svakim minimalnim pomicanjem uređaja u ruci.

Suvremeni dizajnerski smjer u svijetu pametnih telefona ide prema što većim ekranima i što manjim bridovima i Samsung je to s ekranom koji su nazvali “infinity display” izveo vrlo uzorno. Vrlo malena brada i čelo uvjetovali su pomicanje senzora otiska prstiju na stražnju stranu, sasvim pokraj kamere, čime nisu svi bili posebno sretni (premda više nije presudan za otključavanje telefona, jer S8 ima čitač šarenice oka koji je infrarveni pa radi u u potpunome mraku i senzor za prepoznavanje lica). U praksi se međutim pokazalo da na S8 senzor otiska zapravo i nije previsoko čak ni za osobe s manjim rukama, na S8+ to bi, međutim, mogao biti mali problem.

Iako su im dijagonale zaslona 5,8, odnosno 6,2 inča, Galaxy S8 i S8+ nisu ništa glomazniji od većine premium telefona na današnjem tržištu. Recimo, S8 je za milimetar i sitno manji od S7 Edge, iako ima veći ekran, a tek je nešto veći od iPhonea 7. Omjer stranica zaslona sada je 18,5:9, odnosno više nego dva naprema jedan, što će omogućiti bolji multitasking.

Ekrani su lagano zaobljeni i na svoja četiri ruba, pa će se gubiti nešto piksela kod reprodukcije jako širokih snimaka. To će vjerojatno biti rijetkost, jer od svih videa s YouTubea koje smo puštali na predstavljanju nijedan zapravo nije bio dovoljno širok da popuni čitav ekran po visini, odnosno širini u položenom načinu rada. Samsung je odlučio zadržati utor za slušalice, a telefoni su otporni na prašinu i vodu do dubine od 1,5 metara do pola sata. Grbe kamere također više nema, potpuno su ravni sa stražnje strane.

Po specifikacijama su telefoni identični; SuperAMOLED ekrani imaju 2K, odnosno Quad HD razlučivost (1440 x 2960 piksela), pogone ih procesori veličine 10 nanometara (prvi put na pametnim telefonima, a u Europi će to biti Samsungov Exynos, u Americi Snapdragon 835), imaju 4 gigabajta RAM-a i 64 gigabajta interne memorije. Kamera, koja je već na S7 bila jedna od najboljih na pametnim telefonima, posebno pri lošijem osvjetljenju, sada je još poboljšana.

Ima čip od 12 megapiksela i otvor blende od f/1.7. Prednja kamera ima 8 megapiksela. Imaju prilično velike baterije od 3000 i 3500 mAh, s brzim te bežičnim punjenjem, koje su prošle sigurnosnu provjeru u 8 točaka. S8 dolazi i sa Samsungovim osobnim asistentom nazvanim Bixby, koji ima i svoju fizičku tipku ispod klackalice za zvuk (koji je iznenađujuće glasan s obzirom na to da je zvučnik samo jedan). Zasad je integriran u 10 nativnih aplikacija i radi samo na korejskom, a na “američkom” engleskom će biti dostupan za mjesec dana. Ostali jezici doći će do kraja godine, “ili kasnije”. Telefoni će dolaziti sa slušalicama izrađenima u suradnji s uglednim AKG-om.

Na tržište Galaxy S8 i S8+ dolaze 28. travnja, kada dolazi i u Hrvatsku. U Hrvatsku će doći ponoćno crna, arktičko srebrna i orhideja siva boja. Cijena na europskom tržištu će biti 799 i 899 eura, a za pretpostaviti je da će u Hrvatskoj biti otprilike stotinjak eura više. Samsung je predstavio i nekoliko drugih uređaja. Samsung connect home je novi router koji se spaja s pametnim uređajima u domu, kao i novu 360 kameru te Samsung DeX, uređaj koji Galaxy 8 pretvara u desktop računalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:05