NEOBIČAN DIZAJN

SURFACE STUDIO: MICROSOFT PREDSTAVIO RAČUNALO KOJIM NAPADA APPLEOV iMAC Samo 12,5 mm tanak ekran može se spustiti i postati ploča za crtanje

Upravo kao što se i nagađalo, Microsoft je danas na svom velikom događaju nazvanom “Imagine What You’ll Do” (otprilike, zamislite što ćete sve raditi) predstavio sve-u-jedan osobno računalo nazvano Surface Studio. Premda je tržište PC-a u konstantnom i prilično postojanom padu, tvrtka iz Redmonda očito smatra da mora nekako kapitalizirati na relativnom uspjehu koji je postigla s hibridnim tabletom Surface Pro te proširiti tu obitelj.

Uistinu fantastično dizajnirano računalo odmah na prvi pogled demonstrira da mu je glavni konkurent Appleov iMac, u to nema nikakve sumnje (čija će nova generacija, usput, biti predstavljena dan kasnije). Prvi čovjek Microsoftove divizije Surface Panos Panay rekao je da je riječ o uređaju za kreativce i profesionalce. Fantastični ekran ima dijagonalu od 28 inča, tanak je samo 12,5 milimetara i, naravno, osjetljiv je na dodir. Ukupno ima 13,5 milijuna piksela, za što Microsoft navodi da je 63 posto više od 4K rezolucije. Surface Studio dakako radi na opeativnom sustavu Windows 10.

Zaslon s Microsoftovom PixelSense tehnologijom je svakako najuvjerljiviji dio Surface Studija. Može varirati između DCI-P3 i RGB palete boja, što će mnogo značiti grafičkim dizajnerima. Dvjema tankim šipkama - koje su nazvane “zero-gravity hinge” - ekran je spojen s vrlo malenom pravokutnom “kantom”, u kojoj se nalazi mozak računala. Zahvaljujući tim šipkama u kojima se nalazi 80 opruga ekran se može spustiti skroz do 20 stupnjeva nagiba i postati ploča za crtanje.

Surface Studio je dostupan za prednarudžbu već danas, ali cijena baš i neće donijeti poseban razlog za veselje - početna cijena je 3000 američkih dolara za konfiguraciju sa šestom generacijom procesora Intel Core i5, 1 terabajtom interne memorije, 8 gigabajta RAM-a i 2-gigabajtnom grafičkom jedinicom. Za dodatnih 500 dolara dobij se procesor Intel Core i7 i 16 GB RAM-a. Najsnažniji model košta 4200 dolara i ima Core i7, 2-terabajtni hibridni memorijski disk, 32 gigabajta RAM-a i 4-gigabajtnu grafičku karticu NVIDIA GeForce 980M. Jasno, te se cijene odnose na američko tržište, u Europi će vjerojatno biti nešto skuplji, a u Hrvatskoj će definitivno biti mnogo skuplji. Isporuke kreću od 15. prosinca.

Naravno, Microsoft je predstavio i periferiju za Surface Studio; bežična tipkovnica i bežični miš su nešto što je bilo za očekivati, a u paketu je i stylus olovka Surface Pen. Pravi novitet je Surface Dial, bežični aluminijski uređaj u obliku paka za hokej, koji se stavi na ekran i raznim gestama se njime upravlja funkcijama u aplikacijama koje su kompatibilne sa Surfaceovim mikrokozmosom. Što se tiče gejmera, Surfac STudio ima ugrađenu podršu za Xbox One Wireless kontroler protokol, što naprosto znači da se kontroler može bežično spojiti s računalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:48