ZLATNA MEDALJA IZ NULA I JEDINICA

Tko bi pobijedio na Olimpijskim igrama računalnog programiranja?

Ilustracija
 Vasily Fedosenko / REUTERS

Studija objavljena na web stranici HackerRank otkrila je koje države na svijetu imaju najbolje programe, prenosi Washington Post.

Nakon što je 300 tisuća programera diljem svijeta riješilo 1,4 milijuna zadataka, programeri iz Kine pokazali su se kao najbolji na svijetu. Iza njih odmah su Rusi, Poljaci, Švicarci, a Mađari zaokružuju prvih pet država s najboljim programerima.

Najgore su zadatke riješili programeri iz Pakistana, Šri Lanke i Nigerije. Hrvatska se nije plasirala.

Na web stranici HackerRank mnoge tvrtke, uključujući Facebook i Airbnb regrutiraju svoje zaposlenike, a profesionalni i amaterski programeri se mogu okušati u rješavanju zadataka besplatno.

Iznenađujuće je što su se na popisu dosta loše plasirale Sjedinjene Američke Države, koje su se našle na 28. mjestu. No, kako kaže suosnivač HackerRanka, Vivek Ravisankar, taj rezultat i nije tako iznenađujuć. 'Kada biste pogledali druge izvještaje o programerskom umijeću vidjeli biste da je njihov plasman na njima sličan.'

Kada se umijeće gleda segmentirano po različitim programerskim kategorijama, Rusi su se pokazali najbolji u pisanju algoritama, dok su Kinezi najbolji u organizaciji podataka.

Razloge zašto Rusija i Kina imaju tako dobre rezultate treba tražiti u činjenici da se u tim državama programiranje i matematika počinje učiti u vrlo ranoj dobi. U Kini djeca predškolske dobi uče programiranje, dok ruska tradicija izvrsnosti u matematici i rješavanju problema seže još do vremena Sovjetskog saveza.

'Kada sam razgovarao s programerima iz tih država, rekli su mi da u njihovim domovinama postoji razvijena kultura rješavanja matematičkih problema i programiranja te da se s tim kod njih ranije počinje', objasnio je Ravisankar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:51