NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

'Tvrtke prate vaše klikove i prosljeđuju sve informacije oglašivačima, vaša privatnost je narušena'

Ilustracija
 Steve Marcus / REUTERS

Stručnjaci za sigurnost otkrili su da stranice koje prate navike korisnika interneta, čak i kad tvrde da podatke ne povezuju izravno s identitetom pojedinog korisnika, vrlo lako mogu narušiti vašu privatnost.

Takozvane "clickstreams" stranice inače služe oglašivačima da bi znali ciljati korisnike koji ih zanimaju, no do sada su tvrdili da ne skupljaju podatke o identitetu osobe, već stvari poput okvirnog geografskog položaja (tako i u Facebook oglasima možete odabrati da se oglas, primjerice, prikazuje samo na teritoriju Hrvatske).

Važnije od toga jest da su do sada obećavali da im cilj nije skupljati osobne informacije o korisnicima (koliko god i na to morate biti skeptični) niti pomažu da doznate o kojoj se osobi točno radi. No, dvoje istraživača bacilo se na posao da provjere koliko je to točno, i otkrili su brojne nepravilnosti i rupe koje lako mogu otkriti osobne informacije na temelju vaše aktivnosti na internetu.

Osim što su mogli vidjeti koje stranice korisnici posjećuju, s koje lokacije i kojeg uređaja, mogli su znati i kakve proizvode koriste ili traže. Tako, primjerice, već sutra mogu procuriti informacije o tome koje pornografske sadržaje gleda neki sudac ili koje lijekove mora svakodnevno uzimati neki političar.

Rezultate istraživanja predstavili su ovaj vikend njemačka novinarka Svea Eckert i stručnjak za podatke Andreas Dews na konferenciji o sigurnosti podataka u Las Vegasu, prenosi Daily Mail. U studiju su uključili tri milijarde web adresa s više od devet milijuna različitih stranica koje je posjetilo tri milijuna Nijemaca. Među ostalim šokantnim otkrićima bilo je i to da je dodatak "Web of Trust" koji bi korisnike trebao štititi od narušavanja privatnosti, zapravo skupljao osobne informacije o navikama korisnika i prodavao ih oglašivačima.

Eckert je za BBC kazala da tvrtke koje se ovime bave rade protuzakonite radnje, ali da ih nije briga.

- Jako je jezivo io pomisliti kako se sve te informacije mogu zlouporabiti. Mogli bi imati adresar, jednostavno utipkati neku osobu i vidjeti točno što radi i što je zanima.

Dvoje istraživača su, barem tako kažu, nakon studije obrisali sve podatke o svim korisnicima kako se ne bi proširili dalje od njihovih ruku/računala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:02