'FILTER KVALITETE'

Twitter svoj hvaljeni alat protiv zlostavljanja učinio dostupnim svim korisnicima

 Kacper Pempel / REUTERS

Twitter je svoje verificiranim korisnicima od ožujka 2015. godine omogućio korištenje 'filtera kvalitete' kako bi poboljšali tweetove koje mogu vidjeti. Radi se naime o automatiziranom alatu koji sakriva tweetove koji su uvredljivi, prijeteći ili spam. Kako piše Washington Post, alat će sada moći koristiti i korisnici koji nisu verificirani.

'Kada se uključi, filter može poboljšati kvalitetu tweetova koje vidite koriste niz signala, kao što su podrijetlo računa ili ponašanje korisnika. Alat tako iz korisničkog iskustva eliminira sadržaj niže kvalitete kao što su dupli tweetovi ili sadržaj koji se čini kao da je automatiziran. Ne možete filtrirati sadržaj s profila koje pratite ili s onih s kojima ste nedavno interaktirali', objašnjava Emil Leong, Twitterov menadžer proizvoda.

Filter u praksi eliminira sadržaj koji je pretjerano opscen ili putem kojeg se prijeti drugim korisnicima, istovremeno propuštajući sadržaj koji je kritičan i koji predstavlja izražavanje suprotnog mišljenja. 'U mojem su slučaju blokirani tweetovi koji su se sastoji isključivo od psovki, ili psovki na račun mojih komentara ili mog izgleda', objašnjava Caitlin Dewey za Washington Post.

'Prijetnje smrću i raznorazni spam uklanjao bi bez većih problema, ali ne bi uklanjao komentare na moj rad, a niti riječi 'silovanje' ili 'ubiti' kada su korištene unutar okvira vijesti. Drugim riječima, filter funkcionira slično kao i spam filter u vašem emailu. Nije savršeno, ali je je poprilično sofisticiran.'

Uvođenje filtera nije dobra vijest za sve, a pogotovo ne za one čiji će sadržaji biti skriveni. Ove se godine nekoliko puta dogodilo da su nekim korisnicima tweetovi 'nestajali', tako da tek treba vidjeti može li se uz pomoć ovog alata smanjiti količina zlostavljanja na društvenoj mreži koja raste svaki dan.

Twitter suspendirao 360 tisuća profila zbog promocije terorizma i ekstremizma

Twitter je u četvrtak objavio da je od sredine 2015. godine suspendirao 360 tisuća računa zbog kršenja politike društvene mreže kada se radi o pitanjima promocije terorizma ili nasilnog ekstremizma. Tvrtka je rekla da je također napredovala u onemogućavanju povratka korisnicima koje suspendira. Twitter kaže da je broj dnevnih suspenzija u porastao 80 posto u odnosu na prošlu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:53